RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Викликає огиду: мережі розгнівала заява відомого російського журналіста про війну на Донбасі і агресію РФ

Російський журналіст, головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов заявив, що в Україні зараз іде громадянська війна, а РФ є "інтересантом" в цій війні.

Слова Венедиктівна прозвучали в ефірі "Эхо Москвы".

"Коли наші українські друзі на мене ображаються і говорять, що на Україні немає громадянської війни, я можу сказати, що Майдан – це громадянська війна", - сказав він.

"Безумовно, як у багатьох цивільних протистояннях, існують зовнішні інтересанти. В даному випадку головний зовнішній інтересант на Україні – це Росія, це моя країна, яка, безумовно, варто і підтримує за спиною назвемо їх "сепаратистами", - додав Венедиктов.

Також він, посилаючись на дані ООН, зазначив, що із зони АТО в інші регіони України бігли 1,2 млн осіб (внутрішньо переміщені особи), а в Росії – 800 тисяч осіб.

"І це означає, що жителі цих регіонів, які бігли, вони вибрали собі різних, ну, різну долю. І треба відзначити, що, знову-таки, ті люди, які там залишилися в цих регіонах (там всього було 4,5 мільйона), 2,5 мільйона – вони теж по-різному відчувають себе...", - каже російський журналіст.

Щодо обміну полоненими, він звернув увагу на співвідношення числа обміняних бойовиків з українським і російським паспортами.

"Ось, знову-таки, обмін військовополоненими. Скільки військовополонених було українською стороною, Києвом, скажімо так... Будемо говорити "Києвом", тому що це столиця України. Скільки військовополонених було, скільки обміняли, скільки з них російських громадян? Скільки російських громадян, які, як вважається, брали участь у цих бойових діях, було захоплено в полон щодо інших захоплених в полон сепаратистів? Ось, скільки? Ось, давайте порахуємо", - заявив Олексій Венедиктов.

За його словами, росіяни, які воюють на боці бойовиків Донбасу, є найманцями приватних військових компаній.

"Так, вони там інструктори, безумовно. І всі ці відпустки – це досить історія лицемірна, на мій погляд, так? Але насправді, ми ще з вами ніколи не говорили і не розбиралися з ось цими приватними арміями", - зазначив журналіст.

"Люди, які їдуть туди заробляти так само, як американські ЧВК. А вони діяли на Україні (нагадаю про ПВК Вагнера) – це те, що наші колеги з "Фонтанки" тоді першими написали. Це, звичайно, було блискуче розслідування. І командир їх (Вагнер) – це позивний, а звуть його Дмитро Уткін. Це не наш Уткін, це Дмитро Уткін. Він був нагороджений Орденом мужності, і є його фотографія з президентом Російської Федерації. Знову не будемо лицемірити, безумовно, російське держава допомагає ПВК, допомагає цим компаніям, можливо, координує якимось чином. Але це теж факт", - говорить Венедиктов.

"Тобто навколо цієї війни багато лицемірства на Донбасі. Але громадянська війна – вона завжди ось таким чином відбувається. А це громадянська війна", - додав головний редактор радіостанції.

Венедиктов підкреслив, що ПВК "Вагнера" не фінансується безпосередньо з бюджету РФ: "Ні, з бюджету це абсолютно точно не фінансується. Значить, дивіться. Є (я беру це слово в лапки) "патріотично орієнтовані олігархи". Отже, з відкритих джерел ми бачили, що початок війни на Україні фінансувалося Костянтином Малофєєвим, людиною багатим (у всякому разі, про це пишуть численні колеги), який, до речі, і був засновником такого телеканалу під назвою "Царьград". І він не єдиний такий".

"Може бути, за це він отримує або отримував якісь бонуси. Але, у всякому разі, у тих переговорах, які публікує Служба безпеки України, присутня ця прізвище. У всякому разі, у багатьох публікаціях ця прізвище звучить. Я думаю, що він не єдиний, може, навіть і не головний. Але тим не менш... до Речі, до питання, а як фінансувалися ПВК в Америці? Тобто це не специфічний російський ефект, це ефект, я б сказав, такий, світової, ну, ось таких держав, де не можна використовувати з якихось причин і уряд не вважає можливим використовувати кадрову армію або кадрові спецслужби. Воно звертається до ветеранських організацій...", - підсумував журналіст.

У свою чергу, російський журналіст Андрій Мальгін у своєму блозі коротко підсумував мова Олексія Венедиктова.

Слова Венедиктівна прокоментував і учасник українського розвідувального співтовариства InformNapalm Антон Павлушко

Як повідомляв "Апостроф", раніше Венедиктов вже заявляв, що війна на Донбасі є внутрішнім конфліктом в Україні.