RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Криму окупанти внесли вирок українцю за звинуваченням у диверсії

Верховний суд окупованої Росією Криму 16 лютого виніс рішення у справі громадянина України Андрія Захтея, якого звинуватили в підготовці диверсії, незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, призначивши покарання у вигляді 6,5 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Також суд окупантів зобов'язав Захтея виплатити 220 тисяч рублів штрафу (близько 105 тисяч грн). Адвокат засудженого Ігор Півоваров заявив, що подасть апеляцію на дане судове рішення.

Андрія Захтея затримали влітку 2016 року під час інциденту в районі Армянська, коли загинули співробітник ФСБ і російський солдат-контрактник. Як заявило наслідок, в районі селища Суворове Захтей повинен був зустріти українську диверсійну групу, яка готувала підрив Керченської переправи та інших об'єктів.

Незалежні адвокати не могли потрапити до Захтею аж до відправки його в СІЗО Лефортово в Москві, де українець розповів про тортури після затримання. Після повернення в Крим Андрій Захтей уклав угоду зі слідством, однією з умов якої була відмова від незалежних адвокатів. Сторона звинувачення вимагала для українця 7 років у колонії суворого режиму.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Криму ФСБ затримала українця за підозрою в зборі та передачі українським спецслужбам відомостей про діяльність російських силовиків.