RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Стало відомо про причетність спецслужб Кремля до отруєння в Москві глави британського нафтового гіганта

Російські спецслужби можуть стояти за отруєнням глави британського нафтового гіганта British Petroleum (ВР) Боба Дадлі.

Про це повідомляє Daily Telegraph з посиланням на колишнього співробітника BP Іллю Заславського.

За його словами, російські високопосадовці хотіли змістити Дадлі, і застосували для цього план "повільного отруєння". Також він вважає, що тільки ФСБ могла зробити так, щоб американському керівнику нафтової компанії ввели токсин, який заподіяв би шкоди, але не вбив його.

Розмови про отруєння Боба Дадлі виникли ще в 2014 році - через шість років після того, як глава тоді ще ТНК-ВР поспішно виїхав з Москви в серпні 2008-го.

Колишній співробітник TНК-BP стверджує, що аналізи крові Дадлі тоді показав, що його намагалися "повільно отруїти".

У 2013 Роберт Дадлі продав "Роснафті" частку своєї компанії в спільному підприємстві ТНК-ВР в обмін на 12,5% акцій самої "Роснафти" плюс 12 млрд доларів готівкою, нагадує газета.

Це сталося за два роки до смерті Олександра Литвиненка, якого отруїли в Лондоні радіоактивним полонієм, нагадує газета, і за 10 років до отруєння в британському Солсбері колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

"Сенс полягав у тому, щоб змістити Боба Дадлі і ще близько 150 західних менеджерів", - цитує видання Іллю Заславського.

"Спочатку проти Дадлі і ще кількох старших менеджерів почали порушувати різні кримінальні справи - проти них особисто, а не проти ВР. Це був перший натяк, що Дадлі повинен піти. Але він цього не зробив. Він був упертий, - розповідає Daily Telegraph колишній співробітник нафтової компанії. - Тоді вони відправили йому більш доступне послання, отруївши його їжу. Звичайно, довести, хто саме отруїв його, було неможливо ".

Посилаючись на одного з радників Дадлі, Ілля Заславський стверджує, що отруту підклали Дадлі в їжу влітку 2008 року. Пізніше аналізи крові, зроблені в Британії, показали, що він був отруєний в Росії, говорить Заславський. "Отруєнням повинні були займатися професіонали, щоб бути впевненими в тому, що Дадлі не помре", - цитує газета колишнього співробітника компанії.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що британські військові почали операцію з очищення місць в Солсбері, де 4 березня знайшли отруєними колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР