RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Там тільки раді: стало відомо, навіщо люди Путіна роздмухують чутки про можливе вторгнення військ НАТО в РФ

Кремлю вигідне розміщення великого контингенту військ НАТО в Східній Європі для зміцнення позицій своєї пропаганди.

Про це "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

За його словами, Польща пропонує США розмістити на своїй території американську дивізію на постійній основі, однак на даний момент Вашингтон навряд чи зважиться на це.

"Якщо база буде створена, то порушується основоположна хартія Росія - НАТО, де написано, що серйозні сили альянсу не будуть розміщуватися на нових територіях. Позиція Вашингтона у відповідь на пропозицію Польщі поки зовсім незрозуміла, тому що Трамп за визначенням є ізоляціоністом і спирається на ізоляціоністські сили. Він уже й про Сирію говорив, що американські солдати повинні повернутися додому", - каже Фельгенгауер.

Експерт стверджує, що з часів Холодної війни в Європі залишилося не так вже й багато американських з'єднань.

"Вони залишили Німеччину ще до падіння СРСР: у 1990 році пішли воювати з Іраком і вже не повернулися туди. Тепер же в Європі залишилась тільки одна американська бригада зі складу бойових танкових частин. Плюс є невеликі сили на ротаційній основі, спільні батальйони з натівських країн. Але це поки невеликі сили", - відзначає він.

Однак це не заважає Кремлю педалювати тему "загрози з боку НАТО", а розміщення додаткових сил США на території Польщі тільки зіграло б його пропаганді на руку.

"Так, у Москві про це теж багато говорять, оскільки для партії війни вигідно, щоб там з'явилися західні сили, щоб можна було говорити, мовляв, зараз американська танкова дивізія піде на Москву. А американська танкова дивізія - це серйозна сила", - підкреслює Фельгенгауер.

Детальніше про конфігурацію сил в Європі і можливе зіткнення НАТО з Росією читайте в матеріалі "Апострофа": У Кремлі бояться ударів по Москві і Петербургу: з чого може початися велика війна в Європі.