RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Білорусі розповіли, як Лукашенко заробляє на війні Путіна проти України

Режим президента Білорусі Олександра Лукашенка отримав найбільшу вигоду з війни між Україною і Росією.

Про це "Апострофу" розповів білоруський політолог Алесь Лагвінец.

За його словами, у Мінська прагматичні відносини з Києвом. У Білорусі добре розуміють, що Москва, швидше за все, не зможе конфліктувати одночасно з двома своїми західними сусідами, і користуються цим.

"Якщо говорити загалом про ситуацію після 2014 року, режим Лукашенка як ніхто скористався з війни. Економічно він пробує торгувати з Україною, залучений до російських олігархічних схем, використовує собі на користь обопільні санкції Заходу і Росії. Можна сказати, що його режим витискає з ситуації економічну вигоду. Тому теперішні економічні та політичні відносини Мінська та Києва визначаються співпадінням інтересів", - зазначає Лагвінец.

У той же час, на ціннісному рівні відносини між двома країнами не такі безхмарні, вважає експерт.

"Світогляд режиму Лукашенка близький до російської системи. Спецслужби Лукашенка на боці сепаратистів і Росії. Наприклад, якщо взяти статистику кількості білорусів, котрі воювали по різні боки на Донбасі, то репресій значно більше проти тих білорусів, котрі підтримують українців. Зовсім свіжий приклад - нещодавно був відкритий меморіальний комплекс "Тростенець" на місці колишнього нацистського концтабору. Там Лукашенко зміг собі дозволити говорити про злочини нацизму в Білорусі, але жодного слова про злочини сталінізму, про жертви, які зазнала Білорусь від більшовизму та сталінізму, при мовчазній згоді вищих чиновників Австрії та Німеччини", - каже фахівець.

Детальніше про відносини Білорусі з Росією і Україною читайте в інтерв'ю Алеся Лагвінца "Апострофу": Білорусь вичавлює вигоду з війни в Україні, а Путін втомився від Лукашенка.