RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Підсовує "братів": названо небезпечний сценарій Кремля щодо війни на Донбасі

Заява президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що його країна готова взяти на себе відповідальність за забезпечення миру на Донбасі, була зроблена за згодою Кремля і може привести до появи білоруських військ на українській території.

Таку думку висловив екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко, передає "Главред".

Він зазначив, що хоч Білорусь і є членом союзної держави з РФ, але насправді Росія над нею домінує у всіх областях, в тому числі військовій. При цьому у всіх силових структурах Білорусі є путінські агенти.

"З огляду на таке підлегле становище Білорусі та її силових структур, очевидно, що Лукашенко не міг зробити свою заяву, не погодивши її попередньо з Путіним. У свою чергу, на Путіна здійснюється тиск американців і європейців, зокрема, союзників України по "нормандському формату". В таких умовах йому потрібно буде якось реагувати після виборів в Україні, адже санкції все-таки дістають Росію. Тому Москва дала можливість білорусам проявити таку ініціативу ", - сказав Романенко.

На думку генерала, реалізація озвученого Лукашенком сценарію означатиме, що на Донбас будуть заведені білоруські війська.

"Одна з цілей, яку при цьому спробує досягти Росія - легітимізувати свою присутність на Донбасі точно так же, як вона це зробила в Молдові (в Придністров'ї), в Грузії (в Південній Осетії і Абхазії). І оскільки Україна категорично не погоджується на участь російського контингенту в складі миротворчої місії ООН, Москва намагається підсунути нам білорусів", - зазначив військовий експерт.

На його думку, бравурні заяви Лукашенка можуть обернутися для України великими політичними і військовими втратами.

"Білоруси можуть заїхати в Україну на чому завгодно - на тракторах, тролейбусах і так далі, проте попереду них в будь-якому випадку будуть йти російські танки", - підкреслив Романенко.

Як повідомляв "Апостроф", Лукашенко заявив, що створення нової американської бази в Польщі спонукатиме Білорусь і Росію на відповідні дії.