RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Bloomberg рассказало о грязном бизнесе "повара" Путина в 10 странах

Приватні військові компанії, що мають відношення до російського бізнесмена Євгена Пригожина, беруть участь у військових конфліктах не лише на Донбасі і в Сирії, але і ще у восьми інших країнах на Африканському континенті.

Про це йдеться в розслідуванні Bloomberg.

Як передає видання, в цих країнах люди, що працюють на Пригожина, консультують впливову політичну силу (правлячу або опозиційну), а натомість домовляються на частку у видобутку природних ресурсів. Наприклад, свого часу комерційна фірма Evro Polis, нібито пов'язана з Пригожиним, уклала контракт з урядом Сирії на захист нафтових родовищ і НПЗ на територіях, відбитих у бойовиків ІГІЛ в обмін на частку в 25% від майбутньої здобичі.

На даний момент Пригожина, інтереси якого останнім часом складно відокремити від інтересів Кремля, поширюються на наступні країни.

Центральноафриканська республіка (Золото, алмази). Про присутність ПВК "Вагнера" в країні заговорили після вбивства трьох російських журналістів в кінці липня. Пізніше з'ясувалося, що в країні працює гірничодобувна компанія Lobaye Invest, яку ЗМІ також пов'язують з Пригожиним: повний тезка її керівника працював в управлінні МВС по Північно-західному федеральному округу, звідки наймали співробітників в службу безпеки Пригожина.

Судан (Золото). Росіян у військовій формі стали помічати і в Судані. Пізніше і там відкрила свій підрозділ компанія "М-Інвест", яку в ЗМІ пов'язують з Пригожиним. Якщо в ЦАР це Lobaye Invest, то в Судані вона працює під ім'ям Meroe Gold.

Демократична республіка Конго (Уран, золото, алмази, мідь). Інтереси Пригожина є і на півдні континенту - в ДРК, однією з найбагатших на корисні копалини країн світу. Місцеві ЗМІ писали про російське втручання і вирішення Москви надати військову техніку для забезпечення безпеки виборів в цій країні. За переговори про постачання зброї, за даними Bloomberg, відповідає призначений послом генерал у відставці Валентин Нкуман Тавун Матангул.

Зімбабве (Платина). Політичні консультанти Пригожина вже допомогли Еммерсон Мнангагве в серпні здобути перемогу на президентських виборах в Зімбабве.

Мадагаскар (Ваніль, нікель, кобальт, уран). У березні представник Кремля прилітав в країну для переговорів з тодішнім президентом. Слідом за ним туди перемістилися і політконсультанти Пригожина - для допомоги учасникам президентських перегонів, перший тур яких відбувся 7 листопада, а другий призначений на середину грудня.

Гвінея (Боксити). Росія також "відгукнулася на прохання" чинного президента Альфи Конде допомогти йому зберегти владу після закінчення терміну повноважень в 2020 році. Країна є найбільшим постачальником алюмінієвої руди - бокситів - для "Русала" Олега Дерипаски, "токсичного" для партнерів через суворі санкції США.

Лівія (Нафта). Пригожин через ПВК "Вагнера" надає підтримку армії маршала Халіфи Хафтара в обмін на доступ до сировини і в першу чергу - до нафти, якою Лівія дуже багата.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський найманець розповів про бардак в ПВК "Вагнера".