RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Литві винесли вирок останньому маршалу СРСР, який влаштував криваву бійню в Вільнюсі

У середу, 27 березня, в Литві суд оголосив вирок колишньому міністру оборони СРСР Дмитру Язову і колишньому офіцеру КДБ Михайлу Головатову за військові злочини і злочини проти людяності.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Вироки було винесено в рамках справи про події 13 січня 1991 року. У першу годину читання вироку десяткам обвинувачених було оголошено терміни покарання від чотирьох до 12 років. Колегія судила більшість обвинувачених заочно, перед судом постали лише два радянських офіцера, це громадяни Росії - затриманий в Литві з 2014 року офіцер Юрій Мель і проживаючий в Вільнюсі Геннадій Іванов. Вирок Мелю ще не оголошено. Це станеться після перерви в засіданні. Іванов засуджений на чотири роки позбавлення волі, він може перебувати на волі до вступу вироку в силу - відносно його суд не призначав запобіжний захід у вигляді арешту.

94-річний Язов звинувачується в створенні в кінці 1990 року організованої групи з 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР, говорилося раніше в обвинувальному акті Генпрокуратури. Язов визнаний винним у військових злочинах і злочинах проти людяності.

Згідно з обвинувальним актом, Язов створив організовану групу разом з нині покійними радянськими діячами: колишнім главою МВС СРСР Борисом Пуго, головою КДБ СРСР Володимиром Крючковим, секретарем ЦК КПРС і членом Політбюро КПРС Олегом Шеніним.

Нагадаємо, січневі події у Вільнюсі, або штурм Вільнюської телевежі — події, що мали місце 8—13 січня 1991 у столиці Литовської РСР Вільнюсі; інтервенція — спроба вищого радянського керівництва воєнними методами повернути Литву, яка ще у березні 1990 вийшла зі складу СРСР, проголосивши свою незалежність. Кульмінацією протистояння став штурм радянськими військами та спецпризначенцями вільнюського телецентру, в ході якого загинуло 15 чоловік — 14 з числа захисників телевежі та один офіцер спецпідрозділу "Альфа".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", російських журналістів газети "Известия" вигнали з форуму "Вільна Росія", який проходив в Литві 8-9 грудня 2018 року.