RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Навіщо Путіну авантюра з паспортами для Донбасу: озвучені три сценарії

Російська Федерація і президент Володимир Путін спрощенням видачі паспортів громадянам України на окупованих територіях переслідують ряд власних цілей: від виправлення катастрофічної ситуації в Росії з народжуваністю до політичного тиску на Україну.

Про це розповів у своєму блозі для "Апострофа" аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич.

На його думку, Росія зацікавлена в жителях Донбасу як в носіях слов'янської ідентичності, і після видачі їм паспортів, спробує їх переконати переїхати до себе в "глибинку".

"Слов'янська складова суспільства стрімко вмирає, і рівень населення РФ підтримується підвищеною народжуваністю в національних автономіях, в яких проживають носії зовсім іншої культури ... Тобто Росія зацікавлена виправити демографічну ситуацію в деяких регіонах - щоб ті люди, які вже проживають в Російській Федерації, за спрощеною схемою отримали громадянство і потім асимілювалися", - заявив він.

Тишкевич зазначив, що Росія зацікавлена в молодих українських фахівцях і студентах, які проживають на окупованій частині Донбасу і почала кампанію з роздачі паспортів саме з метою їх "переманити".

"Це вимивання працездатною молодої частини населення. Те ж саме стосується кваліфікованих фахівців", - зауважив експерт.

На думку аналітика, авантюра з паспортами також може бути спрямована і на "купівлю довіри" серед мирного населення Донбасу до країни-агресора, яке вже почало розчаровуватися в Росії і ставити під сумнів пропаганду, що продукується для українського регіону.

"Ситуація з цими "республіками" залишається в підвішеному стані і б'є в тому числі по Володимиру Путіну, який говорив: "Ми своїх не кидаємо". Роздача паспортів - це спроба продемонструвати, що не кидають", - підкреслив аналітик.

Як повідомляв "Апостроф", президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким жителі окупованих частин Донецької і Луганської областей мають право на отримання в спрощеному порядку паспортів РФ.