RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Росії спустили на воду найбільший в світі підводний човен: фото, відео і реакція Заходу

На Северодвінському суднобудівному заводі в Росії спустили на воду атомний підводний човен спеціального призначення "Білгород", який вважається найбільшою субмариною в світі і здатний буде перевозити безпілотні носії ядерних боєголовок "Посейдон".

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Відзначається, що підводний човен "Білгород" побудований за проектом 09852. Поки субмарина не готова до плавання - після спуску на воду вона буде добудовуватися, а потім почнуться її швартувальні і ходові випробування.

Західні ЗМІ звернули увагу на спуск підводного човна і називають його "мати всіх субмарин".

Зокрема, в публікації німецького видання Stern, переклад якої представляє ІноЗМІ, відзначається, що довжина субмарини складає 184 метра, а водотоннажність - 30 тисяч тонн. Stern уточнює, що цей підводний човен призначений для особливих завдань. Зокрема, він здатний нести п'ять-шість підводних безпілотників "Посейдон". При цьому "Білгороду" надають руху два реактори потужністю близько 100 тисяч кінських сил, які дозволяють розвивати швидкість до 33 вузлів.

Видання пише, що "Білгород" навряд чи стане застосовуватися для атак на окремі ворожі субмарини і кораблі або для запуску ракет, а буде транспортувати міні-субмарини і випробовувати нові технології. Зокрема, висловлюється припущення про те, що субмарина зможе перевозити міні-субмарини, призначені для екстремальних глибин, що дозволить встановлювати контролюючі судноплавство глибоководні буї.

Але найбільше занепокоєння у західних експертів викликає той факт, що "Білгород" може використовуватися в якості носія "Посейдонів", яких на Заході вже назвали "зброєю Судного дня". Одного такого підводного дрона з ядерною боєголовкою досить, щоб знищити американську авіаносну групу або викликати мега-цунамі біля узбережжя США. Stern пише про небезпеку "Посейдонів", кожен з яких має 20-метрову довжину. Ці підводні безпілотники можуть використовуватися на глибинах понад 1000 метрів, змінюючи напрямок руху і глибину занурення і маючи необмежений запас ходу при швидкості близько 200 кілометрів на годину.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", президент РФ Володимир Путін оголосив про створення в Росії нової гіперзвукової ракети.