RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Авіакатастрофа в Шереметьєво: все, що відомо про страшну трагедію і її причини

Увечері в неділю, 5 травня, в Росії сталася авіакатастрофа з літаком Sukhoi Superjet-100, що забрала життя 41 людини.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про трагедію на даний момент.

Що сталося

Літак рейсом Москва-Мурманськ вилетів з аеропорта "Шереметьєво" о 18:03. Трохи більше ніж через 20 хвилин пілоти повідомили про аварійну ситуацію: в літак ударила блискавка. Після цього, за деякими даними, у літака відмовила система зв'язку.

фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1
фото: соцмережі
1 / 1

Вже о 18:30 літак здійснив жорстку посадку в аеропорту: він двічі вдарився об злітну смугу, зламав шасі і після цього у судна загорівся двигун.

Причини аварії

Точних причин аварії поки немає. Пілот літака Денис Євдокимов стверджує, що посадив судно в Москві плавно. Євдокимов зовсім не новачок: він мав 1400 годині польотів на SSJ-100 і 6800 годин загального нальоту.

Є версія про те, що під час посадки на борту літака спостерігалася паніка: пасажири, що вихоплювали свої речі і проривалися до виходу ще до посадки, нібито розгойдали літак, завадивши пілоту провести нормальну посадку.

Слідчий комітет наразі розглядає як причину трагедії помилку екіпажу.

Зараз уже відомо про те, що було знайдено "чорні ящики" SSJ-100. Саме вони допоможуть слідчим встановити причини катастрофи.

Як рятували людей

Повідомляється, що евакуацію пасажирів вдалося провести за 55 секунд при нормативі в 90 секунд. Однак самі пасажири, незважаючи на накази бортпровідників, ускладнили евакуацію, забираючи з собою ручну поклажу.

Також наголошується, що спочатку аеропорт відмовлявся пропускати на місце НП міські пожежні служби, намагаючись побороти вогонь своїми силами. Це ускладнило боротьбу з пожежею і, ймовірно, позбавило частину пасажирів шансів на порятунок.

Sukhoi Superjet-100. Що це за літак

Сухой Суперджет - російський літак, експлуатований з 2011 року. Його розробка обійшлася Росії в 44 млрд рублів. Літак створювався з метою подальшого продажу третім країнам, проте з часом майже всі країни, які купили SSJ-100, повернули його Росії через часті поломки і надто дороге обслуговування.

Починаючи з 2011 року, з літаком сталося 19 аварійних інцидентів.

За деякими даними, на кінець 2018 року 46% випущених літаків SSJ мали поломки.

В авіакомпанії "Аерофлот" раніше склали закритий звіт в якому заявили, що використання SSJ-100 небезпечне. Зокрема, за даними ВВС, в документі зазначалося, що в лютому 2019 року з літаками "Аерофлоту" стався 21 інцидент. З них 12 припадає на Суперджети.

Це друга велика катастрофа, пов'язана з Sukhoi Superjet-100. 9 травня 2012 року SSJ-100 розбився під час показового польоту в Індонезії. Тоді загинули 45 людей: вісім росіян, один француз, один громадянин США, дві італійки, інші пасажири були громадянами Індонезії.