RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Росії скандал через втечу в Європу "космічного" топ-менеджера

Генеральний директор Науково-дослідного інституту космічного приладобудування Росії Юрій Яскін втік в одну з країн Європи і надіслав поштою заяву про звільнення за власним бажанням після початку проведення внутрішнього аудиту "Роскосмосу".

Про це повідомляє "КоммерсантЪ" з посиланням на власні джерела.

Підприємство НДІ КПБ займається, зокрема, розробкою навігаційної апаратури для визначення місцезнаходження озброєння і військової техніки з використанням системи ГЛОНАСС. Засноване воно було в 1985 році, а в 2014 році всередині НДІ була організована Об'єднана ракетно-космічна корпорація - провідне підприємство "Роскосмосу" по контролю електронної бази.

У квітні 2019 року уповноважені особи держкорпорації і співробітники центрального апарату ФСБ вирішили перевірити інститут, тоді ж гендиректор компанії Яскін несподівано отримав дозвіл на іноземне відрядження і з боку підприємства йому було видано закордонний паспорт.

Після закінчення терміну відрядження Яскін в Росію не повернувся, а в "Роскосмос" прийшла його заява про звільнення "за власним бажанням".

"Він побоювався, що будуть розкриті факти розкрадань і виведення бюджетних коштів, тому вважав за краще покинути країну до початку розглядів по суті", - заявили джерела в компанії журналістам.

У той же час представники уряді РФ відзначають, що перевірку в "Роскосмосі" спецслужби узгодили з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Можна сказати, що рішення по аудиту санкціоновані на самому верху", - відзначили в російському уряді.

Журналісти виявили втікача чиновника в Греції. Відносно вказаного епізоду справу відкрили в ФСБ.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Російська Федерація і корпорація "Роскосмос" планують штрафувати юридичних осіб "за порушення в космосі".