RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Люди другого сорту: журналіст розповів показову історію про Путіна і його військових в Сирії

У Росії продовжують розвозити тіла загиблих в Сирії військових, причини смерті яких держава заперечує, і в зв'язку з цим часто виникають курйози.

Про це пише в своєму пості на Facebook російський журналіст Ілля Барабанов.

Він розповів, що спілкувався з родиною одного з таких військових, які вирішили поховати свого убитого в ході бійні під Дейр-ез-Зором родича, який потрапив в категорію невигідних кремлівському режиму.

"Повертаємося з відрядження, де спілкувалися з родиною чергового вбитого в Сирії. Загиблі там діляться, як відомо, на дві категорії. Одними захоплюються телеканали, їм ставлять пам'ятники, присвоюють звання "Героя Росії", а існування інших держава не визнає ... Наш загиблий був віднесений до категорії других. Бійня Дейр-ез-Зор в лютому 2018 го, про яку говорили, що там загинуло кілька сотень російських ЧВКшніков ... Я поки зупинився на цифрі 78. Стільки російських громадян вбили тоді точно, а держава від них відхрестилася" , - пише він.

За його інформацією, російське Міноборони фальсифікувало документи, щоб приховати кількість жертв в ході однієї з наймасштабніших сутичок з ІДІЛ.

"Майже півтора місяці тіла тримали в морозильних камерах, в квітні минулого року почали розвозити Вантажі-200 по країні. У документах рандомно міняли місця і дати смерті, щоб тільки ніхто потім не зміг порахувати, скільки точно під Дейр-ез-Зором полягло. Фантастичний цинізм", - зазначає журналіст.

Курйоз ситуації полягав в тому, що родичі вирішили розмістити на могильній плиті загиблого вірш з офіційного "сирійського збірника військової поезії" МО РФ, проте забули вказати в тексті обов'язкову виноску "Заборонена в РФ" щодо радикального угруповання Ісламська держава.

"Тіло нарешті привезли, треба ховати, родичі вирішили нанести на могильний камінь вірш. А міністерство оборони випустило збірку віршів про операцію в Сирії "Чужа і наша війна". Рідні вибрали звідти текст, скопіювали його, відправили в бюро ритуальних послуг. Якщо ви звернете увагу на третю сходинку, вас напевно здивує, що це за цифра "1" стоїть після слова ІДІЛ ... на могильний камінь майстер просто не став поміщати обов'язкову в такому випадку за російськими законами виноску: "Організація, заборонена в РФ". Навіть не знаю, як Роскомнадзор буде таку могилу блокувати", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", 21 травня стало відомо про загибель ще групи російських військових в Сирії, при тому, що російські силовики продовжують запевняти про відсутність втрат.