RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Не обійшлося без України: названо несподівану версію трагедії на атомному підводному човні в Росії

На підводному човні АС-31, де внаслідок пожежі та вибуху загинуло 14 російських офіцерів, замість звичайних для комплектації таких човнів батарей, які виготовлялися в Україні, встановили російські акумулятори.

Про це повідомляє "Комерсант".

Зокрема, за інформацією видання, було встановлено, що глибоководні станції типу АС-31 довгий час комплектувалися срібно-цинковими акумуляторами, які виготовлялис в Україні. Після окупації Криму Росією і початку війни на Донбасі акумулятори АС-31, що знаходяться на гарантійному обслуговуванні заводу-виробника, замінили на російські літій-іонні батареї. В якості виробника і постачальника акумуляторів для глибоководних апаратів було обрано санкт-петербурзький завод ВАТ "Акумуляторна компанія "Ригель".

Вивчаючи супровідну документацію до продукції "Рігеля", експерти, за даними джерел журналістів, виявили крім іншого сертифікати, які свідчать про те, що передані флоту батареї пройшли випробування на вибухобезпечність. Зараз з'ясовується, хто і яким чином випробовував вироби і чому при цьому не були присутні представники замовника - Міноборони.

Крім того, на думку фахівців, до трагедії могли призвести не тільки конструктивні або технологічні дефекти акумуляторів, але і екстремальні режими роботи батареї.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", стали відомі особисті дані деяких загиблих в пожежі на підводному човні в Баренцевому морі моряків РФ.