RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Білорусі затримали головного конкурента Лукашенка на майбутніх виборах: що про нього відомо

Білоруського блогера Сергія Тихановського, який критикує діючу в країні владу і керує групою зі збору підписів за висунення своєї дружини кандидатом в президенти Білорусі, затримали разом з прихильниками під час дозволеної владою акції в місті Гродно.

Про це повідомляють білоруські ЗМІ.

Блогера Тихановського, який став відомий завдяки своїм виступам на YouTube-каналі "Країна для життя", в Білорусі вважають головним конкурентом чинного президента Олександра Лукашенка на призначених на 9 серпня виборах глави держави.

Особисто зареєструвати свою ініціативну групу з висунення кандидатом в президенти опозиційному діячеві відмовив ЦВК, оскільки він відбував адміністративний арешт. Тому він керує групою зі збору підписів за висунення своєї дружини - Світлани Тихановської.

Під час збору підписів в Гродно сталася провокація, внаслідок якої Сергія Тихановського і дев'ятьох його прихильників було затримано із застосуванням сили і доставлено в місцевий міліцейський відділок.

Менш ніж за тиждень блогер отримав підтримку понад 10 тисяч осіб на висунення кандидатом в президенти Світлани Тихановської. Збір підписів завжди відбувається під логотипом каналу "Країна для життя", який зображує величезний тапок з гаслом "Стоп тарган!".

Сергій Тихановський не асоціює себе з опозиційними рухами, хоча брав участь в організованих опозицією акціях проти інтеграції з Росією наприкінці минулого року. Він також проти свого порівняння з російським опозиціонером Навальним.

У своїх виступах блогер заявляє, що проти ворожнечі з Росією і що в Білорусі "немає ніяких бандерівців", передбачає мирний, проте не виключає, що людям доведеться вийти на площі, щоб домогтися свого.

Чіткої політичної програми у Тихановського немає. За його словами, мета його діяльності - не прихід до влади, а створення умов для того, щоб "повернути народу право вибору", право на гідне життя.

Раніше Лукашенко пообіцяв жорстко розібратися з блогерами і каналами, які критикують владу і "поширюють фейки".

Претендентові, який стане конкурентом чинного глави Білорусі на виборах, необхідно до початку липня зібрати належні за законом 100 тисяч підписів на свою підтримку.

Як раніше повідомляв "Апостроф", президентські вибори в Білорусі пройдуть в кінці літа, незважаючи на пандемію коронавірусу.