RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Василя Василенка затримано в Москві: хто він і в чому його звинувачують

У Росії затримали колишнього українського футболіста Василя Василенка, його звинувачують в шпигунстві на користь України.

Про це повідомляє ТАСС.

"Співробітники ФСБ Росії за участю російських правоохоронних органів встановили причетність громадянина України Василенко Василя Івановича до скоєння злочину, передбаченого ст. 276 КК РФ ("Шпигунство"). Йому пред'явлено звинувачення, він міститься в одному зі столичних СІЗО", - розповів співрозмовник агентства.

Він був арештований в Москві в жовтні 2019 роки за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 226.1 КК РФ ( "Незаконне переміщення через кордон сильнодіючих, отруйних, вибухових, радіоактивних речовин або боєприпасів"). Навесні 2020 року звинувачення було перекваліфіковано на шпигунство.

Про арешт українця стало відомо тільки зараз, так як він не оскаржив ні одну з постанов про продовження арешту, як і сам факт арешту.

19 червня термін арешту постановою районного суду Василенко був продовжений до 24 вересня. Деталі кримінальної справи щодо підслідного містять гриф "секретно". Відповідно до санкції статті про шпигунство, Василенко загрожує до 20 років позбавлення волі.

Василенко з 1992 по 2001 рік грав на позиції захисника в командах "Таврія" (Новотроїцьке), "Торпедо" (Мелітополь) та "Дружба" (Бердянськ). Як випливає з матеріалів справи, обвинувачений народився в 1967 році і є громадянином України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в включеному Росією Криму спецслужби РФ затримали "шпигунів" з України.