RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Версію атаки Росії на Україну заради води для Криму поставили під сумнів

Росія навряд чи наважиться вторгнутися в Україну, аби відновити водопостачання до окупованого Криму.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

«Якщо теоретично допустити, що Росія почне військову операцію по захопленню Каховського водосховища, де їм треба встановити контроль на Херсонщині, то що Україні заважає в такому випадку перекрити шлюзи вище по Дніпру? Можна перекрити шлюзи вище і води все одно не буде в достатній кількості», - говорить Мусієнко.

За його словами, Росії потрібно захопити ледь не все Подніпров’я, щоб контролювати Дніпро і водопостачання. Крім цього, потрібні неабиякі кошти та зусилля, аби реалізувати те, що потрібно РФ. До того ж, країна буде під шаленими санкціями.

«Загроза з боку Росії нікуди не зникає. Це почалося до 2014 року, коли Росія активно нарощувала військову присутність на кордоні з Україною, і ми побачили, у що це вилилось – у захоплення Криму і війну на Донбасі. Але я не думаю, що забезпечення водою стане причиною вторгнення Росії до України. Тому що при всій дороговизні альтернативних варіантів, все одно це буде дешевше, ніж повномасштабна військова операція. Ну і крім того, будь-яка військова операція, яка вимагає захоплення величезної території, де буде нелояльне населення, вимагає великих матеріальних і технічних зусиль», - підсумував Мусієнко.