RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Вероніка Цепкало заявила, що викрали її сестру: хто вона і що відбувається в Білорусі

Дружина білоруського опозиціонера Валерія Цепкала, якого Центральна виборча комісія країни не допустила до участі в президентських виборах, Вероніка Цепкало, повідомила про викрадення своєї сестри.

Про це повідомляє naviny.by.

Вероніка заявила, що її сестру - співробітницю "Белгазпромбанка" в четвер, 30 липня, посадили в машину люди в цивільному і відвезли в невідомому напрямку.

Саму Вероніку викликали в МВС для дачі свідчень у справі проти Валерія Цепкала.

Як Вероніка Цепкало повідомила News.tut.by , її чоловік поїхав у Москву, так як дізнався про підготовку арешту. Він забрав із собою і дітей в зв'язку з небезпекою, що його дружину можуть позбавити батьківських прав.

"Ми отримали інформацію з достовірних джерел, що мого чоловіка планують затримати за надуманими обставинами. Ми не знали, що це за обставини, але два дні тому прокуратура прийшла в школу, де вчаться мої діти, і просили вчителів написати заяви. Як я розумію, вони запустили процес щодо позбавлення мене батьківських прав. Саме тому ми прийняли рішення, що ми вивозимо Валерія і дітей з території Білорусі, тому що ми бачимо реальну загрозу і небезпеку ", - сказала Вероніка Цепкало.

Як пише vedomosti.ru, Цепкало народився 22 лютого 1965 року. Навчався в Білоруському технологічному інституті в Мінську, потім служив у ракетних військах стратегічного призначення, а демобілізувавшись, поїхав до Москви і вступив до МГІМО. Шлях дипломата він почав в 1991 р співробітником посольства в Фінляндії.

У 1994 р Цепкало увійшов в команду наймолодшого кандидата в президенти, 39-річного Лукашенко, як відповідальний за міжнародну політику.

Після перемоги Лукашенка Цепкало був одним з кандидатів на пост міністра закордонних справ. Але йому було всього 29 років - Лукашенко не зважився довірити цю роботу такому молодому хлопцю. Замість цього Цепкало став першим заступником міністра закордонних справ, а в 1997 році був призначений послом в США і за сумісництвом в Мексиці. 2 березня 2017 р Лукашенко звільнив Цепкала - чому, не ясно до цього часу.

29 травня цього року Лукашенко на зустрічі з робітниками Мінського тракторного заводу заговорив про своїх суперників, згадавши Цепкало: "Він, правда, хитрує. Чи не говорить, чому його президент звільнив. Але це ви у нього запитайте, чому я його звільнив. Нехай чесно розповість. І йому потім не захочеться йти на вибори. Але він чесно не скаже. Треба - скажемо, але ми не хочемо займатися цим компроматом".

Будучи послом в США Цепкало відвідав Кремнієву долину і вирішив, що щось подібне треба створити на батьківщині. Завдяки йому в Білорусі виник досить успішний Парк високих технологій (ПВТ), який він спробував зробити за зразком Кремнієвої долини. З моменту створення і до 2017 р Цепкало керував ПВТ, при ньому в парку з'явилося багато відомих проектів - від Viber до World of Tanks.

Цепкало багато поставив на президентські вибори: щоб фінансувати кампанію, продав свій котедж площею 418,3 кв. м. Але журналісти запідозрили, що це схема зворотного лізингу: він отримав гроші, але продовжує користуватися майном, виплачуючи лізингові платежі. Адже покупцем виступила компанія "Райффайзен-лізинг". Лукашенко вже проїхався з приводу того, що Цепкало продав будинок - і продовжує в ньому жити.

Як повідомляв "Апостроф", 16 липня, в Білорусі пройшла зустріч штабів трьох альтернативних кандидатів у президенти: Світлани Тіхановської, Валерія Цепкали і Віктора Бабарика, на якій було оголошено про об'єднання зусиль.