RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Народ проти Лукашенка: реакція США та Європи на події в Білорусі

У США і Європі засудили дії силовиків на протесті в Білорусі.

Про це повідомляє ресурс Medium.

Так, американський політик Джо Байден заявив, що народ Білорусі вимагає демократії і чесних виборів після "систематичних репресій режиму Олександра Лукашенка".

"Все це не відповідає вчинкам політичного лідера, впевненого в тому що він переміг на справедливо проведених виборах. Але завдяки відважним громадянам - журналістам, активістам і звичайним людям, які документували ці екстраординарні події, - ми знаємо правду про напади на демократію, що здійснюються режимом", - зазначив він.

Байден підтримав тих, хто закликає до прозорого і точного підрахунку голосів і звільнення всіх політичних в'язнів.

"Я також закликаю президента Лукашенка поважати права мирних протестувальників і утримуватися від подальшого насильства. Моя адміністрація ніколи не відхилиться від захисту демократичних принципів і прав людини, і ми будемо працювати з нашими демократичними союзниками і партнерами, щоб виступити єдиним фронтом і зажадати дотримання цих прав" , - сказав політик.

А сенатор-демократ США Роберт Менендес на своєму сайті написав , що влада США і Європейського союзу можуть ввести санкції у відношенні президента Білорусі Олександра Лукашенка, якщо в республіці не припиниться "напад на демократію".

"Олександр Лукашенко виправдовує свою репутацію останнього диктатора Європи. Недільні вибори були фікцією і трагедією для білоруського народу, який серйозно ризикнув заради свободи", - зазначив він.

У той же час глава комітету Сенату США з міжнародних справ Джим Ріш закликав президента Лукашенка піти у відставку, пише РІА "Новости".

За його словами, Лукашенко також повинен "негайно припинити придушення ЗМІ, відключення інтернету, арешти і насильство проти тих, хто домагається іншого шляху для Білорусі".

На сійте ПАРЄ написали, що події з застосуванням сили і затриманням протестуючих в Білорусі посилили стурбованість Європи.

"Я глибоко шкодую, що ці вибори були далеко не вільними і справедливими. Кандидати не змогли вільно балотуватися і вести передвиборну кампанію, були жорсткі обмеження свободи зібрань і свободи слова, в тому числі широко поширені затримання мирних демонстрантів, активістів і журналістів, і під сумнів була поставлена чесність дострокового голосування", - заявив голова ПАРЄ Рік Дамс.

Також і НАТО засудила насильство проти протестувальників у Білорусі.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 10 серпня, в Мінську загинув учасник акції протесту.