RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Як в Білорусі могли фальсифікувати вибори: в мережу потрапило скандальне відео

У Білорусі глава Жовтневого району Вітебська Сергій Сташевський змусив членів виборчої комісії на виборчій дільниці №25, які рахували голоси чесно, підробити цифри на користь чинного президента Олександра Лукашенка.

Про це повідомляють на Youtube-каналі Belarus Lives Matter.

Сергій Сташевський запитав у комісії, як вийшло, що більшість голосів віддано за Світлану Тихановську. Він каже, що інша комісія порахувала "трохи по-іншому".

При цьому чиновник не називає імені Світлани Тихановської. Він каже, що потрібно змінити результати голосування "тому що у вас тут дуже багато..."

"Мені не хочеться, щоб ви були єдиними, хто якимось чином, невідомо чим керуючись, вибився з натовпу. Я досить літня людина. І з Віктором Цоєм був сучасником. У мене до вас є дуже жорстка пропозицію - змінити протокол і кардинально поміняти цифри між третім і четвертим кандидатом", - сказав він.

Один спостерігач запитав, чи може він не підписуватися під сфальсифікованим протоколом, на що Сташевський жорстко йому відповів: "Мені не треба ваша окрема думка. Я її почув і врахую. Ми всі принципові люди до певного моменту. Коли розмова йде про наше майбутнє, хочеться, щоб воно було трохи ще. Сьогодні не та ситуація, коли потрібно проявляти принциповість".

Не всі члени комісії погодилися фальсифікувати протоколи. Деякі встали і мовчки вийшли з кабінету.

За офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а Світлана Тихановська - 10,09%.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України відстежує ситуацію в Білорусі, але ще не давало оцінку результатам виборів президента в країні.