RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Білорусі працівники найбільших заводів приєдналися до бунту проти Лукашенка

У Білорусі працівники різних підприємств по всій країні виходять на акції солідарності. Серед них - БЕЛАЗ, "Гродножилстрой", інші підприємства, співробітники яких висловлюють невдоволення.

Про це повідомляє FINANCE.TUT.BY.

У Мінську працівники "Інтеграла" розповіли, навіщо сьогодні збиралися.

"Це було зібрання для координації дій - що і як робити, страйкувати чи ні. Було обговорено рішення масово вийти з профспілки, - розповідає працівник заводу. - Приходили начальники виробництв, але нічого конкретного не сказали. Тільки дама з профспілки прийшла і записала наші вимоги" .

Мінські медики ЛШМД на Кіжеватова теж вийшли на акцію солідарності.

Один з працівників МТЗ повідомив, що працівники підприємства вимагають відпустити всіх затриманих на мирних акціях, прибрати з вулиць ОМОН, провести чесні перевибори з присутністю міжнародних спостерігачів і відпустити всіх політичних в'язнів.

У Гродно на підприємстві "Хімволокно" близько години йде зустріч мера і начальника УВС облвиконкому з колективом підприємства.

Також в Гродно тисячі співробітників "Белкарда" - вийшли на зустріч. Це великий виробник автомобільних компонентів для автомобілів всіх типів і модифікацій. Працівники вийшли на територію підприємства з вимогою до керівництва, щоб воно звернулося до місцевих органів влади і в МВС з вимогою припинити жорстокість і надмірне застосування сили, а також необґрунтовані затримання з боку силовиків. Також працівники "Белкард" наполягають на звільненні затриманих громадян і проведенні перевірки Генпрокуратурою правильності підрахунку голосів по кожній виборчій дільниці в Гродно.

Крім цього, працівники вимагають розгляду правомірності негласного розпорядження керівництва ВАТ "Белкард" Гродно щодо відмови в соціальній відпустці без збереження заробітної плати працівникам.

Сьогодні працівники "Гродно Азот" провели зустріч, на неї не змогли потрапити представники ЗМІ. Як кажуть працівники, керівництва на ній не було. На завтра запланована зустріч з керівництвом та представниками місцевої влади.

Гродненська компанія VIRPIL Controls, а також їх фабрика з виробництва систем управління і аксесуарів для авіа- і космосимуляторів (джойстиків) оголосила безстроковий страйк. 135 осіб виставили вимоги і не вийшли на роботу, розповів співзасновник і CEO компанії Андрій Лук'янов.

Ситуація на підприємстві напружена.

"90% проти насильства і результатів виборів. Вже приїжджали куратори, але людей нічого не тримає. Хороший будівельник завжди знайде роботу, звільненням його не залякати", - говорить він.

В Жодіно працівники БелАЗ повернулися на місця. Мер міста пообіцяв заводчанам і іншим жителям міста зустрітися з ними сьогодні о 20.00. Як відомо, працівники БелАЗ сьогодні о 12.00 виходили до центральної прохідної, поговорити з ними прийшли керівництво міста та підприємства. Вони вимагали в тому числі показати результати голосування по Жодіно, провести чесні вибори і вивести ОМОН з міста. Люди обурені тим, що автобуси БелАЗ виділялися міліції для затримування протестувальників. Присутні також просять показати народу протоколи з результатами голосування, що не були вивішені на виборчих дільницях.

Працівники МАЗ повідомляють, що виходять до заводоуправління.

"Чим це закінчиться не знаємо, поки домовилася невелика кількість людей, дуже сподіваємося, що нас підтримають інші", - розповів один з працівників.

Як писав "Апостроф", в Мінську в офіси "Яндекса" прийшли невідомі люди в чорному одязі і зі зброєю,вони захопили приміщення.