RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Азербайджан показав удар по позиціях Вірменії в Нагірному Карабасі: відео та карта

В Міноборони Азербайджану показали відео удару по позиціях Збройних Сил Вірменії в ході ескалації військового конфлікту на азербайджано-вірменському кордоні у неділю, 27 вересня. Також у військовому відомстві країни повідомили, що військові взяли під контроль сім поселень в Нагірному Карабасі.

Відповідне відео було опубліковано в Youtube-каналі "Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi".

Азербайджан показав перші кадри атаки по позиціях Вірменії в Нагірному Карабасі. Удари ймовірно здійснювалися з безпілотників турецького виробництва Bayraktar TB2. Їх метою могли бути зенітні ракетні комплекси "Оса-АК".

Вірменські чиновники заявили, що Азербайджан здійснив повітряну та артилерійську атаки, а згодом і Вірменія, і Нагірний Карабах оголосили воєнний стан та повну військову мобілізацію.

За інформацією Міністерства оборони Вірменії, напад на цивільні поселення, включаючи столицю області Степанакерт, розпочався о 08:10 за місцевим часом: було збито два вертольоти та три безпілотники та знищено три танки.

Тим часом Азербайджан звинуватив Вірменію у початку бойових дій. Інтенсивний обстріл кількох сіл призвів до загибелі або поранення цивільних осіб та серйозних руйнувань інфраструктури, повідомило міністерство оборони. Країна оголосила "контрнаступну операцію наших військ на всьому фронті з метою придушення бойової діяльності збройних сил Вірменії та забезпечення безпеки цивільного населення".

Нагірний Карабах, також відомий як Арцах, є регіоном, що не має виходу до моря, на Південному Кавказі. Регіон розташований у гірському хребті Карабаху, між Нижнім Карабахом та Зангезуром. Він охоплює південно-східний хребет Малого Кавказу і є переважно гірським та лісистим.

Тривалий конфлікт навколо Нагірного Карабаху, визнаного на міжнародному рівні частиною Азербайджану, але контрольованого етнічними вірменами, розпочався в 1990-х роках і знову спалахнув протягом останніх місяців.

Як повідомляв "Апостроф", 27 вересня після масштабної провокації по всій протяжності фронту уряд Вірменії оголосив про введення воєнного стану.

Додамо, що в Міноборони Вірменії опублікували кадри удару по бойових танках ЗС Азербайджану у неділю, 27 вересня. В Азербайджані втрати не підтвердили.