RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Рятували людей": Лукашенко дивно пояснив ситуацію із захопленням літака Ryanair

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що наказ посадити в Мінську літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса і на борту якого перебував засновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, було віддано для того, щоб "врятувати людей". За його словами інформація про замінування літака надійшла зі Швейцарії.

Про це повідомили в Telegram-каналі NEXTA Live.

Лукашенко стверджує, що літак розвернули, коли він пролітав поблизу АЕС.

"А якби раптом системи безпеки АЕС було переведено в режим повної бойової готовності? Я діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами", - говорить він.

Лукашенко також заявив, що повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії.

"Як ми повинні були діяти на тлі каскаду "мінувань" в Республіці Білорусь з IP-адрес Польщі?" - поставив риторичне запитання президент Білорусі.

За словами білоруського лідера, в літаку перебував терорист і про це "знали далеко за межами Білорусі". Він також назвав нахабною брехнею інформацію про примус лайнера до посадки винищувачем МіГ-29.

Також Лукашенко заявив про те, що західні країни відмовилися від розслідування цього інциденту. За даними NEXTA Live, ця інформація не відповідає дійсності.

Зокрема, Генеральна прокуратура Польщі порушила справу через "примусу літака Ryanair до приземлення" в Мінську, поліція Латвії почала відомче розслідування у справі про захоплення літака, а Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) очолить розслідування інциденту в столиці Білорусі.

Як повідомляв "Апостроф", білоруська сторона готувалася збити літак Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса зі 123 пасажирами на борту. Після його посадки був затриманий білоруський журналіст Роман Протасевич, а також його дівчина.