RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Фашизм по-білоруськи: як режим Лукашенка руйнує житті і сім'ї

Влада Білорусі, засуджуючи опозиціонерів за політичними статтями, руйнує їх сім'ї, не даючи можливості зустрітися і попрощатися з хворими рідними.

Одну з історій розповіла активістка Вероніка Біута.

"Мамі не дали попрощатися з дітьми"

Звєрко Тетяна Володимирівна 1978 року народження була засуджена на 1,6 років позбавлення волі за ч.1 ст. 368 і ст. 369. У жінки двоє дітей, одна з яких народилася в 2019 році.

Для судді Кошка наявність малолітньої дитини на грудному вигодовуванні не стала пом'якшувальною обставиною і він вирішив позбавити дитину спокою, материнського тепла, турботи, відправивши Тетяну до колонії. Засуджена працювала в Лідському районному виконавчому комітеті старшим інспектором у відділі документаційного забезпечення.

З Тетяною активістка Вероніка познайомилася завдяки кримінальними статтями. З березня до неї стали приходити силовики, а в ході повторного обшуку, який запросив слідчий Лянцевіч, у неї вилучили навіть домашній модем.

"Пізніше підписка про невиїзд, опитування батьків і справа пішла до суду. Ми багато розмовляли, Таня сказала буде до кінця. Правда, в душі вірила в вирок: домашня хімія. Не наймала адвоката. Не хотіла справі давати розголосу. Хоча я говорила не мовчи. І сьогодні ми поговорили перед винесення вироку. Я чекала її повідомлення, але написала мені дочка. Я і відразу не зрозуміла. Для мене це було ударом. ударом, що суддя, вже дід сам і так жорстоко розправився. Душа просто розривається. Залишилася донька і маленька дитина. Затримали прямо в залі суду, не дали навіть попрощатися з донькою і сином", - додала Вероніка Біута в своєму Facebook.

"Дочка більше не побачила батька живим"

Інша опозиціонерка Марфа Рабкова з вересня 2020 року утримується під вартою в СІЗО-1. Протягом всього часу силовики неодноразово шантажували правозахисницю ситуацією з онкохворим батьком, примушуючи дати потрібні їм свідчення - інакше вона його не встигне побачити.

Рабкова просила суд змінити їй запобіжний захід на домашній арешт або підписку про невиїзд, щоб вона могла доглядати за хворим батьком, але "Феміда" неодноразово відхиляла клопотання Рабкової. Взимку від COVID-19 померла бабуся правозахисниці, а 6 серпня з'явилася інформація, що помер онкохворий батько Рабкової.

Марфу звинувачують в трьох статтях кримінального кодексу, за якими їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Раніше ми розповідали, що під Мінськом будують табір для політичних в'язнів.