RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ви перейшли червону риску: що сказав Лукашенко про Зеленського, Україну та українців

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко, який рівно рік назад сфальсифікував результати президентських виборів, влаштував велику прес-конференцію, в ході якої також висловився про Україну.

"Апостроф" зібрав його цитати на українську тему.

Про "червону межу"

Лукашенко вважає, що Україна перейшла червону межу, коли заборонила авіасполучення з Білоруссю:

"Найменше, кого ви повинні боятися - це білорусів. Ми ніколи не зробимо капость по відношенню до України, якщо ви першими не ступите зі зброєю на нашу землю. Українці - працьовиті, гарні люди. Ми готові з вами розмовляти, ми готові з вами домовлятися".

Про Зеленського і українських "бойовиків"

Лукашенко звинуватив президента України Володимира Зеленського в підготовці бойовиків і перекиданні зброї в Білорусь:

"Я навколо Путіна, Порошенка крутився як міг, навколо Зеленського - як з сином з ним розмовляв! Він все сприймав, розумів, що з ним трапилося? Гаразд, ти Захід підтримав, ти плюнув на все, але навіщо ти бойовиків готуєш на території України і зброю закидаєш до нас сюди? Зброя йде в основному з України. Навіщо ви це робите? Це ж народ, це ж рідні люди ".

Про Донбас

У разі конфлікту Лукашенко займе позицію між Україною і Росією.

"Будь-яка ваша спроба силою вирішити питання на Донбасі закінчиться трагедією для України. Я вас прошу, молю вас, викиньте це з голови, ні в якому разі на намічайте вирішувати це питання силовим чином. Якщо ви посмієте це зробити за підтримки третіх країн, я ніколи не буду на вашому боці. Якщо ви знову з Росією зіткнетеся, я буду між вами. Навіть якщо це буде загрожувати моєму життю. Але я впевнений, що ні перший, ні другий варіант не реальний. Його не буде. Тому що розумних голів в Україні достатньо".

Про Крим

За словами диктатора, Білорусь визнає Крим в складі Росії, коли "останній російський олігарх" почне поставляти туди продукцію.

"Я говорю тим, хто виступає в ЗМІ, і цьому Шахназаричу у Володі, мого друга Соловйова, який весь час кричить "Коли Лукашенко Крим визнає?". Я йому відповідаю публічно: коли останній олігарх в Росії визнає Крим і почне поставляти туди продукцію, за мною справа не заіржавіє. Хоча мене багато що пов'язує, "Будапештська декларація". Але я і через це переступлю. У мене руки розв'язані. І Крим, і все інше!".

При цьому він дав зрозуміти, що готовий летіти в Крим через Росію:

"А що ви хочете? Якщо я не можу полетіти через Україну?".

Про своїх прихильників в Україні

"Ви дострибаєтесь і я перейду кордон без зброї і зберу не 40, а мінімум 90% українців, і ми Україну повернемо ..." - заявив Лукашенко українському журналісту, не уточнивши куди саме може повернути Україну.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Допит Протасевича бойовиками "ЛНР": як Кремль ізолює Лукашенка від України.