RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У Казахстані протестувальники б'ються з поліцією: що відбувається в країні

У Мангістауській області на заході Казахстану місцеві жителі протестують через підвищення цін на скраплений газ. Масові виступи супроводжуються сутичками демонстрантів із правоохоронцями.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Представники влади обіцяють мітингувальникам у містах Мангістау, Жанаозені та Актау знизити ціну на газ і дали гарантії не притягувати їх до відповідальності.

"Урядова комісія зустрілася з активістами, які зібралися на площі "Интимак" ("Солідарність") у місті Актау. На зустрічі озвучено рішення, ухвалені під час переговорів з ініціативною групою міста Актау, а саме щодо зниження вартості зрідженого газу та встановлення ціни в 50 тенге (0,11 долара - ред.) за літр у Мангістауській області в рамках соціальної відповідальності національної компанії "Казмунайгаз ", - йдеться у повідомленні прес-служби голови уряду республіки.

Фото: Lada.kz

Цікаво, що влада не тільки виконала вимогу протестувальників, а й більш, аніж удвічі знизила ціну газу. 1 січня ціна "блакитного" палива зросла до 120 тенге (0,28 долара), у відповідь мешканці Жанаозена вимагали знизити її до 60 тенге (0,14 долара), повідомляє Tengrinews.kz.

Проте протестувальникам виявилося мало вирішення лише економічних питань, тому вони скандують "Шал, кет!" ("Стариганю, геть!", аналог українського "Банду – геть!"). Вони вимагають відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, який залишається справжнім правителем держави, попри свій неофіційний статус.

Попри мирні переговори з протестувальниками, влада стягує до Мангістау військових та правоохоронців, а жителі Актау помітили снайпера на даху будівлі департаменту поліції регіону, повідомляє Lada.kz.

Нагадаємо, у травні 2016 поліція Казахстану жорстко придушила протести та розігнала місцевий "Майдан".