RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

До Києва з Казахстану прибув літак із українцями та іноземцями: що вони розповіли

Увечері в неділю, 9 січня, у міжнародному аеропорту "Бориспіль" приземлився рейсовий літак зі столиці Казахстану Нур-Султана із 33 українцями та іноземцями на борту. Прибулі розповіли про протести в країні та про те, яка ситуація зараз.

Про це пише "Суспільне".

Один із пасажирів прибув до аеропорту Нур-Суртана з Караганди. Він летить на навчання до Європи з пересадкою. За його словами, в Караганді ситуація спокійна, на мітинг вийшло близько 1000 людей, але все було мирно. Він додав, що зараз інтернет дають на кілька годин на день, а на початку протестів його не було зовсім. Між містами встановлені блокпости, де перевіряють авто.

"Якщо вважають, що людина "підозріла", то записують її особисті дані... Військових у місті не так багато. Найбільше військових на блокпостах та біля адмінбудівель", - розповів хлопець.

Інший пасажир із Нур-Султана летить через Київ до Афін і Будапешта з туристичною метою. За його словами, у Нур-Султані все було спокійно, а ситуацію роздули.

"Не треба було обрубувати інтернет, скасовувати рейси тощо. Це все призвело до того, що почалася зайва паніка. Військові – звична річ для Нур-Суртану. У нас завжди багато поліції в місті, охорони. Не було в місті ніякого мародерства. Усі живуть тихим звичним життям зараз. Тільки комендантська година та металошукачі", – розповів пасажир на ім'я Тамірлан.

Водночас він підтверджує, що Алмати відбувалися справжні бої, і люди не можуть звідти вилетіти.

Третій пасажир долетів до Нур-Султану літаком з Усть-Каменогорська, міста на сході країни. За його словами, банки та магазини в Нур-султані працюють, а інтернет включають лише на кілька годин в день.

Раніше "Апостроф" публікував похмуре відео, як виглядає Казахстан після протестів.