RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Хакери "грохнули" RuTube: всі подробиці атаки на російський відеохостинг

Російський відеосервіс RuTube зламали ще 9 травня, проте лише тепер стало відомо, хто взяв на себе відповідальність за атаку. Компанії пророкують колосальні збитки.

Про це йдеться у матеріалі 24 каналу.

RuTube не функціонує вже третій день, водночас у компанії продовжують запевняти, що все перебуває під контролем і потрібно лише небагато часу. Натомість хакери заявляють, що платформа не підлягає відновленню.

Зазначається, що група хакерів Anonymous одночасно з RuTube зламала системи SmartTV та поширила антивоєнні заклики, звернені до росіян.

Anonymous вважають, що відеохостинг вже не зможе відновитися, оскільки суттєво постраждали майже 75% баз даних та інфраструктури основної версії та 90% резервної копії та кластера для відновлення баз даних.

Також стало відомо, що керівництво RuTube знало про вразливість в інфраструктурі сервісу, про що директор з безпеки ТОВ "Руформ" (юрособа Rutube) попереджав ще у жовтні минулого року.

Тим часом у мережі з'явилися деякі дані облікового запису пропагандиста Володимира Соловйова, і це, на думку джерел, лише початок.

Якщо платформу все-таки вдасться "оживити", збитки через витрати на відновлення та втрати доходу від реклами можуть становити від 500 мільйонів до 1 мільярда рублів.

Слід зазначити, що міжнародні санкції проти Росії унеможливлюють закупівлю нового обладнання, тому сервери замінити не вдасться.

Фахівці Positive Technologies, яких залучили для "воскресіння" RuTube, заявили про "повне відновлення пошкодженої частини інфраструктури", але строки запуску, названі ними раніше, вже минули. Наразі прогнозуються строки відновлення не менше ніж тиждень.

Нагадаємо, в російському пропагандистському ЗМІ "Лента.ру" з'явилося близько 10 матеріалів з критикою Путіна та його політики, а також із засудженням війни проти України, яка "веде Росію у прірву". Хоча зараз їх уже видалили з сайту, проте копія головної сторінки збереглася в архіві.