RU  UA

Нова загроза: експерт оцінив ймовірність вторгнення з боку Білорусі

Плани щодо вторгення з боку Білорусі не спрацюють, оскільки самі військові не стануть заходити на територію України. Вони бачили, на що здатні українські захисники, та не мають морального стимулу для нападу.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт з питань реформування правоохоронних органів Іван Ступак.

"Навіть якщо такі думки є, то вони не спрацюють. В перші тижні війни була велика ймовірність, що білоруси зайдуть на територію України. Була ж там навіть провокація: винищувач залітав і стріляв начебто з території України по білоруських селах. Вже тоді стояло питання, що з секунди на секунду буде вторгення Білорусі в Україну. Однак самі білоруські військові побачили, що їх чекає. В них дійсно немає бойового досвіду", - пояснив Ступак.

За словами експерта, в Білорусі розуміють, з чим зіштовхнуться, якщо перетнуть український кордон. Наші захисники здатні знищити ударну групу, яка теоретично може вторгнутися.

"Так, в них є певна кількість військових. Вже зазначалося і наводилися аналогії, що вони десь плюс-мінус дорівнюють нашій прикордонній службі. Так, вони трохи відтягують наші війська, але не так, як це було раніше. Тобто наші війська показали, що можуть. Певна частина вже відійшла від білоруських кордонів, а частина залишається. Однак я впевнений, що в Білорусі просто немає морального якогось стимулу заходити в Україну. Я маю на увазі, серед військових. Вони розуміють, що їх чекає. Перша сотня пострілів "Джавелінів", і білоруської ударної групи, яка теоретично може зайти, просто не буде. А що робити далі? Далі тільки повертатися на Мінськ та робити переворот", - резюмував Ступак.