RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

"Загубилися в Україні": родичі російських окупантів звернулися до Путіна

У Росії родичі військовослужбовців написали звернення-скаргу до президента РФ Володимира Путіна. У листі вимагають знайти своїх синів, чоловіків та братів, яких відправили воювати в Україну.

Про це повідомляє проєкт "Радио свобода "Север.Реалии", посилаючись на копію листа.

Зазначається, що у відомствах та міністерствах надають родичам лише неоднозначні відписки, де одні кажуть, що рідні живі, а інші – що або зникли безвісти, або загинули.

Оскільки місяцями марно намагаються знайти та повернути додому рідних, вирішили написати листа в Адміністрацію президента. Під зверненням свої підписи поставили 106 осіб. 26 липня звернення особисто передали батьки та дружини у приймальну АП.

"Вимагаємо знайти наших близьких, внести до списків військовополонених, які зникли безвісти. Робота з пошуку не ведеться, оскільки вони перебувають у статусі зниклих безвісти. Міністерство оборони РФ понад п'ять місяців блокує зміну статусу військовослужбовців незалежно від відомостей, що постійно змінюються у них. Родичам доводиться шукати факти і доводити самим, що їхній син, чоловік у полоні (загинув) – так по всій країні. Уповноважені органи погано ведуть роботу, допомоги від командирів військових частин немає”, – йдеться у зверненні.

Також підписанти вимагають створити у кожному регіоні РФ пункти, де родичам військових допомагали б з пошуком живих, полонених, поранених і загиблих окупантів в Україні.

Виданню одна з росіянок Анна Данілова, яка досі не знає долю свого чоловіка-військового Олександра, розповіла, що він відбув "на навчання у відрядження" в Україну. 3 квітня їй повідомили з України, що її чоловік загинув. У них (у військовослужбовців РФ) ні телефонів, ні документів не було.

"Я одразу зателефонувала до частини. Я говорю, що мені повідомили, що чоловік загинув, а мені відповідають: ні, ні, ні, не хвилюйтеся, їх уже виводять. А 4-го числа замполіт дзвонить і каже: "Згорів, забирати нічого". Згорів у БТР. Той бік (Україна) паралельно дзвонить і каже: вижив. Мені кажуть, відео зараз надішлемо", - розповіла росіянка.

Ще одна громадянка Росії, Марія Шумова, розповіла про втрату 23-річного сина Володимира, який служив за контрактом у 104-му полку 76-ї Псковської дивізії. Його батько також служив у ВДВ. За її словами, вони 27 лютого потрапили у Бучу Київської області, хоча мали йти повз Бучу, командир наказав, йти через містечко. Вона довідалася про те, що там було дуже багато загиблих - загинула майже вся розвідрота. Точних даних немає. Жінка обурена, адже військові дії в Україні потрібні були для захисту сторони Донбасу та "захисту російських прав". Для неї залишається незрозумілим, за що загинув її син та сотні військовослужбовців під час наступу на Київ, пишуть "Север.Реалии".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія прийшла захоплювати українські землі, керуючись картами минулого сторіччя. Знайдені топографічні карти датовані 1969 роком.