RU  UA

Замість військового стану: стало відомо, як проходитиме друга хвиля мобілізації в Росії

Введення військового стану в Росії, швидше за все, не буде, оскільки російська влада має достатньо інструментів для обмеження прав і свобод своїх громадян. Натомість після нового року продовжиться прихована мобілізація , а на фронті можуть опинитися солдати строкової служби.

Про це в ефірі Апострофу TV сказала російська політична аналітикиня Ольга Курносова.

"В оголошення воєнного стану я не вірю. Зараз режимів різного ступеня готовності до оголошення режиму надзвичайної ситуації у російської влади достатньо. Вони можуть їх підвищувати з режиму базової готовності до підвищеної тощо. Цей режим був добре обкатаний під час пандемії та для обмеження цивільних прав цього режиму цілком вистачає", – вважає російська аналітикиня.

За її словами, якщо друга хвиля мобілізації і буде, вона буде таємною, а влада використовуватиме вже обкатані схеми, які працювали за першої хвилі.

"Під час першої хвилі мобілізації всі ті, хто під неї потрапляв, були внесені до списків і їх не випускали з країни. Якщо буде друга хвиля, влада вчинить так само: зовсім виїзд із країни закривати не будуть, але з'являться списки. Друга хвиля мобілізації може продовжиться після завершення призову на строкову службу, тобто після нового року. Але, на мій погляд, це робитимуть потай і будуть використовувати те, що найкраще працювало, а це коли роботодавці роздавали своїм працівникам повістки прямо на роботі. Тут вже нікуди не дінешся, хочеш не хочеш, а її доведеться взяти і піти у військкомат, бо тебе просто звільнять. Я думаю, саме такого способу і дотримуватимуться", - пояснює Курносова.

Крім того, росіянка не відкидає того, що осінні призовники теж можуть опинитися на фронті.

"Формально влада каже, що не відправляє строковиків на війну, але вона часто каже одне, а робить зворотне. Звичайно, місяців два строковики повчаться, а потім вирушать, але ні як до зони бойових дій, а як на територію Росії, якою вони вважають окуповані в Україні території", – пояснила вона.

Як раніше повідомляв "Апостроф", радник МВС дав дієву пораду російським мобілізованим, як вижити в Україні.