RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія розпочала кампанію з дестабілізації України під назвою "Майдан-3" - ЗМІ

З 1 листопада російські спецслужби розпочали інформаційну кампанію "Майдан-3", метою якої є дестабілізація України.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на online.ua.

Термінами проведення атаки називають листопад-грудень 2023, куратором - першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кірієнка, а ідеологом – Владислава Суркова, одного з авторів проекту "Новоросія".

Мета, яку перед собою ставлять російські спецслужби та пропагандисти, – провокація протестів і конфліктів в Україні, вплив на міжнародну антипутінську коаліцію. Методика атаки залишиться традиційною для російських ІПСО – паніка, зневіра, штучне стравлювання політиків та військових. Щодо тем впливу спецслужб РФ на українське суспільство називають втому від війни, корупцію, зупинку допомоги партнерів, неефективність політичного керівництва та "теорії змови". Окремим пунктом може бути "мовне питання". У Києві та регіонах планується провести низку акцій, для цього розкачуються питання обмінів військовополонених та ротації військових. З цією метою Росія заблокувала процес обмінів військовополоненими. Продовжуються інформаційні атаки, спрямовані на зрив мобілізації.

Основний удар російських наративів спрямовано на дискредитацію певних держструктур та представників політичного й воєнного керівництва України. Найбільша ставка Росії робиться на пропаганду в Телеграм, на цей напрямок нібито виділено 230 млн дол. Т.зв. "Майдан-3" може стати найдорожчою російською інформаційною спецоперацією проти України з 2014 — її загальний бюджет може сягнути 1,5 млрд доларів.

Також планується серія замахів на посадових осіб. Якщо вони будуть успішними, то їх представлять як свідчення "слабкості" України, інші замахи спробують видати за "внутрішні розбірки".

Пікова точка спецоперації планується на річницю початку Революції гідності, це нібито додасть подіям емоційності. Саме в цей час прогнозується розпал російських ракетних атак на українську критичну інфраструктуру. Це посилить психологічний вплив на українців та сприятиме виникненню панічних настроїв.

Росіяни продовжать просувати тему Близького Сходу задля відвернення уваги від України. Нової сили наберуть теорії щодо причетності України до підриву "Північних потоків". Метою "проєкту" спецслужб РФ називають довести неспроможність України як самостійної держави - представити Україну як "failed state". І партнерські до Росії політичні сили будуть переконувати опонентів та виборців у необхідності переключити вектор підтримки з України на інші Близький Схід.

Українцям важливо пам'ятати, що "війна на виснаження" це також стійкість до внутрішніх протистоянь, які РФ активно провокуватиме.