RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

У Грузії хочуть оголосити православ'я державною релігією

Проросійська партія "Грузинська мрія" олігарха Бідзіна Іванішвілі хоче, щоб православ’я було офіційно проголошено державною релігією.

Про це пише видання "Формула".

Пропозицію вже опублікувала «Грузинська мрія», а в Патріархії Грузії вже проводять переговори.

У виданні зазначають, що патріарх Ілля ІІ виступає проти цієї пропозиції, оскільки, на його думку, вона не потрібна.

«Раніше патріарх був проти проголошення її державною релігією, тому була розроблена конституційна угода, і оскільки там визначили статус церкви, то церква такої думки донині. Можливо, це була пропозиція на неофіційному рівні, але не на офіційному рівні в Патріархії не зустрічалися з представниками влади. Сьогодні відбулася зустріч, а остаточне рішення на ній ще не було озвучено... Я впевнений, що Патріархія залишиться на тій же позиції», – сказав представник прес-служби Патріархії.

"Проголошення державної релігії означає, що церква не незалежна від держави, а тому держава не незалежна від церкви. Наприклад, призначення церковних ієрархів і священнослужителів - таке рішення приймає держава, а точніше, церква пропонує, а держава схвалює, я вважаю, що це не потрібно країні, і це не принесе добра", - зазначив митрополит Миколай.

Бідзіна Іванішвілі - грузинський проросійський олігарх, політик. З 25 жовтня 2012 до 20 листопада 2013 року — прем'єр-міністр Грузії. Мав значні статки у Росії, де був відомий як Борис Григорович Іванішвілі. Втратив грузинське громадянство, коли став громадянином Росії і Франції. За списком Форбс посідає 153 місце у списку найбагатших людей планети. Є лідером грузинської партії Грузинська мрія — Демократична Грузія, яка перемогла на парламентських виборах у 2012 році.