RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Асада звинуватили у застосуванні хімзброї при штурмі Алеппо

Протягом заключного місяця битви за Алеппо сирійські урядові сили планомірно застосовували токсичні хімікати по контрольованим опозицією районам міста. Про це йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

Правозахисники задокументували вісім епізодів за період з 17 листопада до 13 грудня 2016 року, коли вертольоти урядової авіації скидали хлор на житлові райони Алеппо, в результаті чого загинули щонайменше дев'ять цивільних осіб, в тому числі четверо дітей, а близько 200 отримали поранення.

Як відзначили в організації, удари завдавалися по тим районам, де урядові сили планували наступальні операції; вогнища ураження починаються на сході і переміщаються в західному напрямку разом з лінією боїв.

За словами заступника директора HRW з надзвичайних ситуацій Уле Солванг, картина епізодів скидання хлору свідчить про те, що "ми маємо справу не з особистою ініціативою окремих, що вийшли з під контролю акторів, а з частиною загальної військової стратегії заняття міста".

Крім того, правозахисники зазначили, що не мають у своєму розпорядженні фактами, які вказували б на пряму причетність до випадків застосування отруйних речовин Росії - єдиною крім сирійського уряду боку, чия авіація завдавала ударів по східному Алеппо у розглянутий період.

Організація закликає ввести санкції щодо командування урядових військових сил, відповідальних за випадки бойового застосування хлору в Сирії.

Нагадаємо, у грудні 2016 року в ООН повідомили про можливе скоєння військових злочинів сирійськими військами і їх союзниками Росією і Іраном при захопленні міста Алеппо.