RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Битва за родовища нафти: росЗМІ розкрили резонансні деталі загибелі російських військових у Сирії

Російські журналісти дізналися обставини, при яких бойовики "Ісламської держави" (ІДІЛ) захопили в полон двох російських найманців в Сирії.

Про це пише "Новая газета".

На початку вересня в місто Еш-Шола, який знаходиться на трасі Дейр-ез-Зор — Пальміра, увійшли підрозділ сирійської урядової армії і відділення десантно-штурмової роти "ПВК Вагнера".

Однак 28 вересня бойовики ІДІЛ почали масштабне контрнаступ, фактично одночасно атакувавши блокпости по всій ділянці траси Пальміра — Дейр-ез-Зор.

За словами джерел видання, організували контратаку федаїни (колишні співробітники спецслужб Саддама Хусейна), а самим бойовим діям передували сепаратні переговори лідерів курдських воєнізованих формувань "Пешмерга" з лідерами "Федаїнів Саддама" — найбільш професійна і боєздатна частина ІДІЛ.

Сторони домовилися про тимчасове перемир'я, що дозволить ІДІЛ перекинути сили до Дейр-ез-Зор з метою не допустити сирійську армію, посилену "ПВК Вагнера" та групами російського спецназу за підтримки авіації ВКЗ Росії і ВПС Сирії, на лівобережжі Євфрату і взяти під контроль нафтові родовища Умар і Танак, де ісламісти щодня видобувають до 20 тисяч барелів нафти. У довгостроковій перспективі ці родовища повинні були дістатися курдам.

28 вересня мобільні групи федаїнів напали на блокпости на трасі Пальміра — Дейр-ез-Зор. Сирійська армія стрімко відступили, кинувши бійців "ПВК Вагнера". Зазначається, що підтримка з повітря фактично відсутня, оскільки бойовики ІДІЛ атакували блокпости одночасно в декількох десятках точок. У результаті настання ісламісти захопили кілька населених пунктів вздовж траси, включаючи Еш-Шолу, де і потрапили в полон громадяни РФ Роман Заболотний і Григорій Цуркану.

Раніше російські ЗМІ писали, що нафтові родовища, контрольовані ІДІЛ, після визволення цих територій від ісламістів будуть освоюватися російською компанією ТОВ "Євро Поліс".

Дана фірма і міністерство нафти та мінеральних ресурсів Сирії в грудні 2016 року підписали меморандум, згідно з яким "Євро Поліс" зобов'язується звільнити захоплені бойовиками "нафтові і газові родовища, переробні заводи, інші об'єкти нафтогазової інфраструктури", а потім забезпечити їх охорону. У свою чергу, уряд Сирії зобов'язався розрахуватися з російською компанією, перераховуючи їй чверть доходів звільнених з родовищ. Також Дамаск зобов'язався окремо оплатити витрати на бойові дії по звільненню нафтових і газових родовищ. Компанія "Євро Поліс" афілійована з відомим петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним.

Як повідомляв "Апостроф", в минулому році російський генерал Леонід Івашов публічно визнав, що РФ воює в Сирії в тому числі і для того, щоб захистити інтереси "Газпрому".