RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Волонтери розсекретили ПВК з українців і росіян, які працюють на сирійського друга Путіна: фото і відео

На території Сирії з літа 2018 року на боці президента Башара Асада діє російсько-українська приватна військова компанія під назвою "Вега".

Про це йдеться в розслідуванні групи Conflict Intelligence Team (CIT).

На відміну від "ПВК Вагнера", яку пов'язують з "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, "Вега" була помічена тільки в тренуваннях бійців, свідоцтв її безпосередньої участі в бойових діях немає.

Розслідувачі звернули увагу на фотографії з Сирії кореспондента ANNA News і сайту "Російська весна" Олега Блохіна. На них зображені інструктори з нашивками приватної військової компанії Vega Strategic Services. Грунтуючись на фото- і відеоматеріалах, в CIT прийшли до висновку, що компанія тренує угруповання палестинських бійців "Ліва-аль-Кудс", що підтримує сили Асада. Дослідники DFRLab шляхом геолокації з'ясували, що тренування проходили на північ від Алеппо.

Компанія з назвою Vega Strategic Services була заснована в квітні 2011 року в Миколаєві колишніми членами міжнародних елітних і спеціальних підрозділів Росії та України, - так говориться в описі, який докладено до переліку компаній, які підписали Міжнародний кодекс поведінки приватних агентств безпеки. Через рік компанія була перереєстрована під назвою Vegacy Strategic Services Ltd на Кіпрі. Тоді фірма наполовину належала українцю Анатолію Смоліну, він же був її директором. Другою половиною володіла кіпрська компанія з неясними бенефіціарами.

У травні 2018 року компанія офіційно була ліквідована. Однак її представництва існують в Сирії, Великобританії, Німеччині та Таїланді, а пов'язані з нею компанії працювали в Росії (Москві та Іркутську) і Україні.

Смолін в якості рідного міста вказує український Миколаїв, як місце навчання - Військово-морське училище імені М. В. Фрунзе. Як випливає з онлайн-резюме Смоліна, він служив в різних частинах і підрозділах Військово-морського флоту і КДБ СРСР, а потім і в оперативних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України на офіцерських посадах - в ПМБР "Беркут", ОБР "Сокіл", Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю і Відділі по боротьбі з бандитизмом УБОЗ.

У 1997 році Смолін звільнився в запас і почав займатися бізнесом. З 2004 року він став очолювати агентство безпеки "Альфа-Щит" і агентство охорони "Кольчуга". Станом на березень 2019 року на підприємця в українському реєстрі компаній зареєстровано дві юрособи. Разом з іноземцем, записаним в реєстрі як "Аларкон Бруно Дезіре" і "Аларкон Брюно Дезіре" він володіє товариством з обмеженою відповідальністю "Агенція Безпеки "Альфа-Щит", і повністю контролює товариство з обмеженою відповідальністю "Вега Стратеджік Сервісес", назва якої збігається з кіпрським ім'ям "Веги".

Розслідувачі зв'язалися зі Смоліним, але він відмовився говорити про діяльність Vegacy Strategic Services Ltd. За даними CIT, до створення компанії був причетний ще один громадянин України Андрій Кебкал. Він підтвердив, що створював компанію разом з Анатолієм Смоліним: "Ідея створення Веги грунтувалася на бажанні надати на міжнародному ринку першу українську ПВК".

В українських містах Миколаєві та Одесі Vegacy Strategic Services Ltd проводить курси підготовки операторів морської охорони іноземних судів.

Московське відділення "Веги" ( "Корпус безпеки Legat") співпрацює з недержавними охоронними і приватними військовими компаніями Кіпру, Чехії, Великобританії, Білорусії, Мальти, Шрі-Ланки, Греції та ПАР. Директором ТОВ "Легат" є все той же Смолін, а власниками, за документами - бізнесмени Ігор Страмілов і Валерій Засенко.

Розслідувачі приходять до висновку, що "Вега", на відміну від "ПВК Вагнера" (існування якої офіційно заперечується), є першою "класичною" приватною військової компанією, що діє в Сирії в інтересах сил Асада, судячи з усього, з відома російського командування.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", російські військові під час бойових дій в Сирії втратили трьох людей.