RU  UA

Чи отримає Україна ППО від Ізраїлю: експерт детально розповів про ситуацію

Україна просить в Ізраїлю засоби протиповітряної оборони для боротьби з іранськими дронами-камікадзе та ракетами Fateh-110 та Zolfaghar, тим більше що міністр у справах діаспори Нахман Шай виступив за надання його країною військової допомоги Україні.

Про цю ситуацію в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський журналіст, військовий оглядач Сергій Ауслендер.

За його словами, серед мешканців країни активно обговорюється можлива допомога Україні і зараз думки розділилися приблизно навпіл.

Читайте також: Настав час: в Ізраїлі закликали надати Україні військову допомогу

"Одна половина каже, що ворог мого ворога – мій друг. До того ж можна було перевірити свої системи у справі, використовуючи їх проти іранських дронів, а тепер ще й проти іранських ракет, мабуть. А нам із Іраном воювати у будь-якому разі, так давайте користуємося шансом, так би мовити", - передає слова Сергій Ауслендер тих, хто підтримує Київ.

Водночас їхні опоненти заявляють, що Ізраїль також має постійну загрозу ракетних обстрілів, а засобів ППО мало, тому передавати ППО поки недоцільно.

"Влада теж мовчить, але, я боюся, що відповідь буде негативною", - зазначає журналіст, пояснивши, що крім безпеки, 1 листопада в країні пройдуть дострокові, вже п'яті за останні 3,5 роки вибори до Кнесету. "У нас, по суті, уряду немає і нема кому прийняти таке рішення", - розповів він.

За інформацією ЗМІ, зараз Ізраїль уважно вивчає роботу іранських дронів, щоб здобути досвід у боротьбі з ними, оскільки БПЛА хоч і збивали в ізраїльському повітряному просторі, проте країна ніколи не мала справи з такою кількістю одночасно, коли "дрони зграями літають".

"Взагалі, Ізраїль у цих питаннях не любить публічності, але я припускаю, що ізраїльські військово-технічні фахівці вже давно в Україні і вивчають цей досвід боротьби з іранськими дронами. І я припускаю, що співпраця України з Ізраїлем ширша, ніж нам здається. цьому просто не кажуть”, – зазначив Сергій Ауслендер.

Нагадаємо, країни-партнери НАТО мають намір посилити захист України від російських атак іранськими дронами Shahed-136.