RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Обережно, нітрати: як вибирати кавуни і дині

На прилавках українських ринків та супермаркетів уже з'явилися кавуни й дині, але медики не радять купувати баштанні до початку серпня, коли починається сезон. Є ризик отруєння нітратами, які є дуже небезпечними для дітей, вагітних та особливо для людей з серцевими захворюваннями.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-дієтолог Борис Скачко.

Декілька років тому користувалися популярністю прилади для вимірювання рівня нітратів, утім, як виявилося, вони показували хибний результат.

"Їх продавали ті, хто виробляє. І вони не показували справжню картину. До списку, кому небажано їсти ці продукти, я б додав людей із захворюваннями серця. Нітрати, коли потрапляють у кров, блокують основного переносника кисню - це гемоглобін. У людини практично розвивається стан, ніби вона учаднула на пожежі, як від вдихання чадного газу. Люди з захворюваннями серця, гіпотоніки, гіпертоніки - їм всім буде значно гірше в цій ситуації", - зазначив лікар-дієтолог Борис Скачко.

"Цей процес є зворотнім. Декілька днів таких "комфортних" відчуттів людина отримає. Далі все зазвичай минає. Але це якщо невелика доза. Знову таки, якщо доза велика, є подразнення шлунку, може бути блювота. Якщо ні, то швидко пролетить по кішківнику, подразнюючи цим гастроентероколітом, і організм звільниться. Але це - до вирощування. Часто продають вже розрізані кавуни чи дині. Такі я б не радив їсти в принципі, тому що я не знаю, яким ножем, в яких умовах, якими руками все це робилося, скільки воно було у відкритому вигляді. Так, під плівкою воно виглядає добре, але що під цією плівкою, окрім дині, я не знаю", - наголосив дієтолог.

Не радить лікар і куштувати кавуни та дині на прилавках. Їх обов'язково треба ретельно мити з милом перед вживанням.

"Куштувати я б теж не радив. Є такий збудник - холерний вібріон. Сто років тому чемпіоном з холери були якраз кавуни. Коли ми на вулиці беремо кавун, і нам дають так скуштувати, чи ми принесли додому та полінувалися його помити - ми ж будемо їсти м'якоть, навіщо його мити... Треба помити ретельно від бруду з милом, тому що кавун блищить, а цей блискіт - це віск. До нього дуже добре прилипає все, що завгодно. До вас хтось куштував цей кавун умовно чистими руками. Розумієте, хтось збирав їх на полі, вони ростуть не у стерильних умовах - там миші, щури бігають, пташки літають. Хто збирав, якими руками, ми теж не знаємо. У якому резервуарі все це їхало - питання відкрите. Дуже багато складнощів, дуже велика вірогідність потрапляння бактерій. Кавун, на жаль, не стимулює активне слиноутворення, бо там немає крохмалю, там немає білку. Тому активного шлункового соку ми не дочекаємося. Природної дезінфекції того, що потрапило з кавуном, не відбудеться", - додав лікар.

Аби правильно обрати кавун, треба дивитися на колір кісточок.

"Коли ми розрізали кавун, треба дивитися на декілька позицій. Кісточки мають бути чорними або коричневими. І якомога менше має бути білих. Він має бути дозрілим. Поруч із кісточками має бути невеличка порожнина. Тобто кавун почав реально визрівати на полі та втрачати вологу. Дині теж можуть бути джерелом отруєння, тому що їм теж можуть допомагати. Вони не дозрівають від нітратів, але нітрати пришвидшують білковий обмін. Будь-який рослинний продукт, який отримав підживлення нітратами, починає швидше зростати", - резюмував Борис Скачко.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я