RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Чи можна змішувати різні вакцини від COVID: лікар дав чітку відповідь

Вакцини від COVID-19 Pfizer і Moderna, що містять м-РНК, теоретично можна змішувати, але небажано з точки з зору інструкцій виробників.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-епідеміолог Олексій Галімський.

Співрозмовник зазначив, що Українська Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики рекомендувала МОЗ змішувати м-РНК вакцини Pfizer і Moderna і вводити Pfizer після отриманої першої дози AstraZeneca.

Олексій Галімський назвав НТГЕІ "групою шаромижників", яких набрали на непрозорих умовах. За словами лікаря-епідеміолога, деякі члени Національної технічної групи не мають медичної освіти і додав, що в Україні не проводили ніяких досліджень щодо змішування вакцин.

"В Україні таких досліджень (про користь змішування вакцин - ред.) не проводили. Все це на рівні скачування рефератів з інтернету. Люди дивляться, що написано на сайті ЦКЗ, що написано на сайті Європейського центру, дивляться, що написано на сайті ВООЗ. Все це компілюється і називається експертними висновками. Тобто української наукової думки і практики немає", - підкреслив лікар-епідеміолог.

Як зазначив Олексій Галімський, українцям бажано робити щеплення однією і тією ж вакциною, а за необхідності користуватися аналогічною - CoviShield і AstraZeneca.

Теоретично можна змішувати вакцини Pfizer і Moderna, що містять м-РНК, але виробники не рекомендують це робити в своїх інструкціях до препаратів.

"В першу чергу найголовніше для кажного фармпрепарата - це інструкція виробника, затверджена уповноваженим органом України. В нашому випадку це Міністерство охорони здоров'я. І в інструкціях про змішування ні слова. Тому всі рекомендації НТГЕІ в цьому плані, коли у вас інструкція ... Розумієте, якщо щось станеться, то судити медпрацівника будуть за недотримання інструкції", - підсумував Галімський.

Також читайте матеріал "Апострофа": Понад 50 відсотків українців восени будуть під загрозою - епідеміолог Олексій Галімський.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я