RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чим відрізняються ковід-вакцини і яка краще формує імунітет: пояснення лікаря

Інактивовані вакцини, наприклад CoronaVac, мають найменшу кількість побічних ефектів у порівнянні з мРНК. Крім того, вони формують імунітет до всіх складових коронавірусу, а не тільки до певного білку.

Про це розповіла заслужений лікар України, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська в інтерв'ю виданню OBOZREVATEL.

За її словами, технологія мРНК розроблялася давно, але тільки в період пандемії такі вакцини почали масово використовуватися у відношенні людей. Йдеться про препарати BioNTech / Pfizer і Moderna, що містять матричну (інформаційну) РНК.

Вона "навчає" клітини людського організму виробляти S-білок, у відповідь на що імунітет виробляє антитіла, наявність яких нейтралізує вірус.

Голубовська зазначила, що Oxford / AstraZeneca і Johnson & Johnson, які належать до векторних вакцин, створюються на основі ослаблених, аденовірусів, що виконують роль носія цього "навчального" гена S-білка.

Водночас інактивовані або вбиті вакцини, наприклад, CoronaVac, який застосовується в Україні, давно використовуються в медицині. Українцям знайома інактивована вакцина проти поліомієліту.

За даними інфекціоніста, саме при використанні інактивованих вакцин зафіксовано найменшу кількість побічних ефектів.

Важливим фактором також є те, що цей тип вакцин індукує імунітет до всіх компонентів вірусу, на відміну від інших препаратів, які формують антитіла тільки до S-білку, де зосереджені всі основні мутації вірусу.

Раніше головний державний санітарний лікар України Ігор Кузин в ефірі програми "Все по бєспрєдєлу" на Апостроф TV привів три аргументи на користь вакцинації проти коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я