RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Вакцинація проти COVID-19: скільки українців мають протипоказання

Для вакцинованих українців багато переваг під час жовтої та червоної зони. Однак є люди, які за медичними показаннями не можуть зробити щеплення проти ”ковіду”.

Про це головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів РБК-Україна.

За його словами, таким особам видають медичні довідки встановленої форми про наявність абсолютних медичних протипоказань.

”Не треба плутати деякі поняття. В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей”, - наголошує Кузін.

Протипокази залежать від типу вакцини, від віку, від анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення. Для кожної людини вони індивідуальні й мають затверджуватися лікарем. Загальні протипокази є в інструкції до кожної вакцини.

Якщо сімейний лікар не знає, які обстеження варто здійснити для перевірки на алергени чи медичні протипоказання для вакцинації, варто змінити лікаря. До прикладу, щеплення вагітних вакциною CoronaVac не рекомендується.

Що дає довідка про абсолютні медичні протипокази?

”Роботодавець має запропонувати такій особі якісь альтернативні варіанти роботи на період дії жовтого або червоного рівнів епіднебезпеки. Наприклад, якщо фахівець державної структури, установи чи підприємства не може фізично виходити на роботу при посиленні обмежень, йому може бути запропоновано виконання інших обов'язків. Звичайно, така особа може перейти на дистанційний режим роботи, виконувати якісь інші, допоміжні, підсобні функції”, - пояснює Кузін.

Є випадки, коли людина після введення першої дози – того ж дня чи наступного – потрапляла до лікарні. Як повідомляє головний санлікар, такі випадки мають рахуватися як несприятливі події після імунізації. Також якщо пацієнт почувається погано та має дивні симптоми, то він самостійно має повідомити про це за допомогою сайту Державного експертного центру МОЗ. Такій особі видається довідка про протипоказ другої дози вакцини або буде запропонований інший тип вакцинації.

Як повідомляв ”Апостроф” раніше, в Україні дозволили комбінувати вакцини проти коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я