RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Витісняє інші штами COVID-19: академік пояснив, в чому небезпека "Дельти"

Особливість і небезпека "Дельта"-штаму коронавірусу полягає в тому, що ця мутація COVID-19 є більш заразною і набагато швидше розмножується в людському організмі.

Про це професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Вчений-біохімік нагадав, що коронавірус містить рибонуклеїнової кислоту (РНК), яка "кодує" різні протеїни. Наприклад, шиповідний S-протеїн на поверхні вірусу, який відповідає за зв'язування вірусу з клітинами людини, де і починається його розмноження.

"У різних варіантах відбуваються різні мутації, які ми порівнюємо з початковим варіантом - "уханським" коронавірусом. У варіанті "Дельта" є кілька амінокислот у шиповидному протеїні, які поліпшили його зв'язок з рецептором, і таким чином він став краще розвивається в клітинах людини", - каже академік.

За його словами, "Дельта"-штам у сотні, а то й тисячі разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є таким заразним.

"Зараз вважають, що приблизно 98-99% хворих по всьому світі інфіковані саме цим варіантом коронавірусу. Він витісняє інші", - зауважив доктор біологічних наук.

Він додав, що клінічні ознаки "Дельти" майже такі ж, як і у попередників, але є певні відмінності.

"Він почав заражати більше молодих людей. Можливо, це через те, що в першу чергу були вакциновані літні люди, а молодь ще залишається незахищеною", - припустив Сергій Комісаренко.

Повністю інтерв'ю читайте на "Апострофі": Ми маємо бути готовими до нових пандемій, вакцинуватися доведеться щороку - академік НАН України

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я Тема: Здравоохранение