RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

Всі новини

Які вакцини проти COVID-19 можна комбінувати: в МОЗ назвали схеми

В Україні, як і в багатьох інших країнах, в окремих випадках допускається використання різних препаратів для вакцинації однієї людини проти коронавірусу.

Про це нагадали в Міністерстві охорони здоров'я.

Найкраще використовувати одну і ту ж вакцину для введення обох доз, але якщо препарат відсутній або викликав важку побічну реакцію, можливо проведення імунізації за наступною схемою:

  • 1 доза AstraZeneca (Covishield, SKBio, Vaxzevria), 2 - Comirnaty або Moderna через 12 тижнів;
  • 1 доза Comirnaty або Moderna, 2 - Moderna або Comirnaty через 28 днів.

У відомстві пояснили, що всі вакцини AstraZeneca різних виробників (Covishield, AstraZeneca-SKBio, Vaxzevria) є взаємозамінними, бо мають однаковий склад і технологію виробництва.

Зазначається, що наведені схеми комбінування різних вакцин були добре досліджені та визнані безпечними та ефективними.

Раніше ми писали, що профспілка працівників освіти та науки України різко негативно поставилася до наказу МОЗ про обов'язкову вакцинацію чиновників і педагогів проти COVID-19 і нагадала, що щеплення є добровільними, а примусові заходи до них - неправомірними.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я