RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Здоров'я

Новини

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

Всі новини

Як розпізнати "Дельта"-штам: симптоми з першого дня до третього тижня

В Україні зростає смертність від "Дельта" -штаму COVID-19. У вівторок, 12 жовтня, померла 471 особа, що є другим результатом за весь час пандемії в країні.

Як правильно визначити симптоми зараження небезпечним штамом коронавірусу, поки не стало пізно, повідомляє ізраїльське видання "Вести".

Перші дні

Зазвичай симптоми з'являються через 2-5 днів після зараження, але іноді - через тиждень. У хворих розвивається лихоманка без кашлю і задишки. Температура не дуже висока - 37,8-38,5 °С. У деяких хворих пропадають нюх і смак.

3-7-ма доба

У деяких хвороба продовжує протікати безсимптомно або з легкою симптоматикою, особливо у щеплених. У дітей симптоми часто відсутні на всіх стадіях хвороби, що підвищує ризик зараження від них. Але у інших хворих симптоматика наростає, розвивається вірусна пневмонія, характерна для COVID-19. Посилюються задишка і кашель, може зростати температура.

5-6-й дні мають критичний характер, коли у деяких захворювання переходить у важку форму. Пневмонія стає більш вираженою, люди страждають від сильної задишки і кашлю. Хворі відчувають виражену слабкість і стає важче розмовляти (мовне диспное).

Через тиждень після зараження більшість хворих у важкому і середньому стані потрапляють до лікарні. Задишка посилюється, і вони починають потребувати кисню.

2-й тиждень

У тяжкохворих розвивається виражена дихальна недостатність, яка іноді вимагає інтубації та підключення до ШВЛ. Стан безсимптомних хворих не змінюється, легкохворі відчувають полегшення, аж до зникнення симптомів.

У деяких тяжкохворих розвивається сепсис. Таких хворих госпіталізують в реанімацію і підключають до апаратів ЕСМО, які заміняють роботу серця і легень. У частини хворих в легкому і середньому стані з'являються болі в животі і пронос.

10 днів

У більшості легкохворих повністю зникають симптоми. Якщо такий стан триває більше трьох днів, їх зазвичай звільняють від ізоляції.

3-й тиждень

У хворих, які страждали від кашлю, настає серйозне полегшення, частота кашлю знижується аж до зникнення. Тяжкохворі діляться на дві основні групи: тих, хто одужав і виписався, з призначенням спостереження і реабілітації в амбулаторних умовах, і тих, чий стан погіршується.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв з посиланням главу МОЗ Віктора Ляшко, що штам "Дельта". небезпечний тим, що на 7-8 день після появи перших симптомів, у хворого може різко впасти вміст крові в крові.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я