RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні ввели нові правила проїзду в транспорті: всі подробиці

З сьогоднішнього дня, 21 жовтня, в Україні почали діяти нові правила перевезень пасажирів між областями.

"Апостроф" детально розповідає про те, які обмеження будуть діяти з 21 жовтня і як контролюватимуть їхнє дотримання.

Де будуть діяти обмеження і для чого їх вводять

За рішенням Кабміну, міжобласні перевезення будуть здійснюватися з обмеженнями в регіонах, де встановили "жовтий", "оранжевий" або "червоний" рівень епіднебезпеки. Таким чином, обмеження діятимуть по всій території країни і в усьому громадському транспорті. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення.

В уряді впевнені, що такі правила допоможуть в стримуванні поширення коронавірусної хвороби.

Які документи у водіїв, екіпажу і пасажирів перевірятимуть

Перевезення здійснюватимуться за наявності у пасажирів, контролерів і водіїв:

  • документів, які підтверджують отримання повного курсу вакцинації, або документів, які підтверджують отримання однієї дози вакцини для регіонів "жовтого" рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародного, внутрішнього сертифікату або іноземного сертифікату, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однієї дозою вакцини або двома дозами вакцини, дозволеної ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • негативного результату тестування, дія якого підтверджено за допомогою програми "Дія";
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену SARS-CoV-2, діючого 72 години.

У поліції уточнили, що в паперових посвідках про вакцинацію обов'язково мають бути реквізити - інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров'я.

Де не будуть діяти обмеження і кого не торкнеться

Обмежувальні заходи не будуть застосовуватися до міських і внутрішньообласних перевезень.

Окрім того, обмеження не поширюються на дітей до 18 років.

"Діти до 18 років зможуть користуватися громадським транспортом в поїздках між регіонами без пред'явлення негативних тестів на COVID-19 і сертифікатів або міжнародних свідоцтв про щеплення", - пояснив глава МОЗ Віктор Ляшко.

При цьому підлітки старші від 12 років обов'язково мають носити захисні маски в громадських місцях.

Хто перевірятиме документи

Перевіркою документів будуть займатися співробітники Держспоживслужби, Центру контролю і профілактики хвороб на місцях, а також патрульна поліція.

Не транспортом єдиним: де ще почнуть перевірки документів

У поліції розповіли, що наявність документів перевірятимуть не тільки в міжобласному транспорті. Також "ковідні" документи будуть перевіряти в місцях великого скупчення людей - в міському транспорті, в місцях громадського харчування, на ринках і торгових майданчиках.

При цьому прем'єр Денис Шмигаль на засіданні уряду 20 жовтня заявив, що навіть у "червоній" зоні бізнесу дозволять працювати. Він розповів, що бізнес і громадські заклади можуть працювати, якщо всі відвідувачі і працівники повністю вакциновані.

"Ми не плануємо вводити повний локдаун по всій країні і зупиняти економіку. Але як сказав на цьому тижні президент: єдиною альтернативою локдауну є саме масова вакцинація", - сказав прем'єр.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я Тема: Здравоохранение