Риба – корисний продукт та важлива частина збалансованого харчування. Але далеко не всяку рибу можна їсти щодня. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів український дієтолог та гастроентеролог Олег Швець.
Читайте також: Сприяють здоровому сну: дієтолог назвав найкращі продукти та напої для вечері.
"Деякі різновиди тунця можуть містити доволі багато ртуті. Тому їх вживання вагітними жінками та маленькими дітьми може бути небезпечним. Щоправда, в Україні такий тунець не є поширеним у торгових мережах, - пише лікар. - На відміну від нього, консервований тунець містить набагато менше ртуті, ніж свіжий, оскільки для консервів використовується риба меншого розміру, яка не накопичує значної кількості цього важкого металу".
Олег Швець зазначив, що 2-3 порції тунця на тиждень – рекомендована норма споживання цієї риби. Розмір порції для дорослої людини може становити близько 100-120 грамів.
Читайте також: Як уникнути збільшення ваги взимку: дієтолог дала корисні поради.
"Тунець продається свіжим або консервованим. Консервований тунець містить значно менше ртуті, ніж риби величезних розмірів. Крім того, його не потрібно готувати і можна їсти відразу після відкриття банки, - додав експерт. - Свіжий тунець можна запекти, приготувати на грилі або обсмажити на сковороді. Щоб включити більше тунця до свого раціону, додайте його в салат, запікайте в духовці скибочки хліба з тунцем і сиром, використовуйте замість яловичини тунець у бутербродах".
Серед корисних властивостей тунця – високий вміст вітаміну B12 та D, омега-3 жирних кислот, велика кількість білка, низька калорійність.
Дізнайтеся рецепт швидкого салату з тунцем, який можна намастити на бутерброд.
Цікаві новини для вас:
- Дієтолог назвала топ-9 овочів та фруктів для зміцнення імунної системи.
- Яка їжа допоможе полегшити похмілля: експерт порадила корисні продукти.
- Чи корисно приймати йод для профілактики дефіциту: лікар попередила про ризик.