RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Агонія російських військ: як Путін застряг у Сирії

Втрата Пальміри означає, що російським військовим доведеться затриматися в Сирії

Втрата Пальміри означає, що російським військовим доведеться затриматися в Сирії Росія та Башар Асад не приділяли належної уваги Пальмірі, чим і скористалися терористи ІДІЛ, знову відвоювавши окремі частини міста (на архівному фото - бійці урядової сирійської армії в звільненій в березні 2016 Пальмірі тримають плакат із зображенням Асада та Путіна) Фото: EPA/UPG

Бойовики "Ісламської держави" на вихідних знову зайняли сирійську Пальміру, яку з кінця березня 2016 року контролювали урядові війська Башара Асада, підтримуваного Росією. Аналітики і експерти підкреслюють, зусилля РФ у цьому регіоні зосереджені зовсім не на боротьбі з ІДІЛ, а з опозицією. Експерти зазначають, що Росія загрузла в конфлікті, як у випадку з Афганістаном, і ця агонія приведе країну до загибелі.

В'ячеслав Голуб, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень

Ситуація в Пальмірі, за якої бойовики ІДІЛ відбили місто, говорить про те, що основна маса сирійських урядових військ за підтримки Росії наразі сконцентрована на боротьбі з повстанцями в Алеппо, адже 93% території міста контролюється урядовими військами. Тому Росія і Башар Асад не могли приділяти належної уваги Пальмірі, чим і скористалися бойовики ІДІЛ. У результаті зараз Асад був змушений зняти частину військ і переправити їх на зміцнення позицій у Пальмірі.

Пальміра має важливе стратегічне значення як для Башара Асада, так і для ІДІЛ. Завдяки Пальмірі Асад може контролювати шляхи сполучення на схід, у тому числі до нафтоносних родовищ. Також від Пальміри проходить дорога до міста Дейр-ез-Зор, де вже більше року знаходяться в оточенні урядові війська. Асаду важливо просувати наступ на Дейр-ез-Зор, щоб розбити там "Ісламську державу". Тоді фактична столиця ІДІЛ – Ракка опиниться в оточенні: з півдня на місто будуть наступати урядові війська Асада, а з півночі - курди.

Для ІДІЛ Пальміра також має важливе значення: передусім це місто дає можливість прикрити тил і захистити свою територію, де знаходяться нафтоносні родовища, які приносять їм дохід. Повернення Пальміри для ІДІЛ має і велике пропагандистське значення, оскільки втрата міста в березні 2016 року була істотною репутаційною втратою. Повернення Пальміри має надихнути бійців, у тому числі в Мосулі, щоб вони повертали втрачені території. Крім того, завдяки цій перемозі ІДІЛ заявляє про себе як про силу, яку ще рано списувати з рахунків.

Взагалі "Ісламська держава" досить вдало користується міжнародною обстановкою, вона виникла на тлі війни в Сирії між різними протиборчими сторонами, хаосу і слабкості центральної влади в Іраку. Тому зараз, вбачаючи для себе сприятливі обставини, бойовики мають намір зміцнити свою силу.

Але врешті-решт все буде залежати від міжнародної обстановки. Через місяць Дональд Трамп офіційно вступить у повноваження. І якщо він реалізує свій курс на спільну з Росією боротьбу з терористами, насамперед, з ІДІЛ, то питання виживання цього угруповання стане питанням часу. Відповідно взяття Пальміри – це більше тактична, а не стратегічна перемога, вона навряд чи суттєво змінить баланс сил, а просто сповільнить подальше просування в Алеппо сирійських урядових військ.

Але потрібно визнати, що Росія не очікувала такого повороту подій. Можливо, вона зараз припинить наступ на Алеппо і переключиться на Пальміру. Але вести на два фронти бойові дії буде складно. Основний пріоритет РФ - убезпечити Башара Асада від опозиції, яка знаходиться на півночі. А боротьба з ІДІЛ для росіян має другорядне значення. Під "боротьбою з терористами" вони, перш за все, мали на увазі боротьбу з опозицією, яку також вважають терористами.

Анатолій Баронін, директор аналітичної групи Da Vinci AG

Аналіз оперативної обстановки у районі сирійської Пальміри свідчить про те, що РФ вичерпала наступальний потенціал в Сирії у форматі діючого угруповання. Розширення контрольованої території відбувається в умовах недостатньої чисельності сухопутного контингенту. Російсько-сирійське угруповання зробило надмірне висунення від провінції Хомс в напрямку Пальміри при підтримці авіації. У результаті вони опинилися в глибині території, контрольованої ІДІЛ і сирійськими опозиційними групами.

Російське угруповання в Сирії сконцентроване не на боротьбі з ІД, а на наданні допомоги режиму Асада в придушенні опору опозиції в ключових районах країни: провінціях Ідліб і Хомс. Це підтверджується об'єктами авіаударів, які не захоплюють околиці Ракки, дороги Ракка - Дейр-ез-Зор, а також Пальміра - Дейр-ез-Зор. У цьому контексті очевидний пріоритет Алеппо, який забирає на себе більшість наземних і повітряних ресурсів росіян і урядової армії.

При цьому сирійська урядова армія, яка веде основний тягар ведення наземних операцій, значною мірою деморалізована, не мотивована і корумпована, що відбивається на її здатності протистояти ісламістським формуванням, які мають кращу підготовку, мотивацію і організацію. Підрозділи Ірану і "Хезболли" на сьогодні не мають суттєвого впливу на обстановку.

Втрата Пальміри може призвести до втрати контролю за дорогою Пальміра - Хомс і Пальміра-Дамаск. Це здатне відкинути російсько-сирійські сили до позицій початку поточного року. Крім того, це призведе до ослаблення позицій в районі Алеппо, з якого будуть забиратися підрозділи для перекидання на південь. Крім того, беручи до уваги наявність угруповання ІДІЛ до південного сходу від Дамаска, не виключено, що слідом за Пальмірою може стати кидок ІД на столицю Сирії. Цей прогноз не означає успішне завершення такої операції, яка може мати символічне значення і буде залежати від розвитку ситуації під Пальмірою.

У поточних умовах російсько-сирійське угруповання обмежене в можливостях реагування. По-перше, зміна ситуації вимагає посилення наземного російського угруповання і більш активну його участь у наземних операціях. По-друге, авіаудари втрачають свою ефективність у зв'язку з тим, що дії ІД реалізуються мобільними групами з мінімальним використанням важкої бронетехніки. Це вимагає більшої кількості підрозділів на землі, більш активну розвідку і цілевказання в тилу противника, що у свою чергу підвищує ризики для російського угруповання. По-третє, Росія втратила можливість згортання операції в Сирії в найближчі півроку і демонструє всі ознаки "загрузнути" в конфлікті, як у випадку з Афганістаном.

Для РФ позитивним моментом є те, що турецька влада відіграла заяву про намір повалити режим Башара Асада. Це підтверджує раніше висунуту тезу про відсутність тактичних можливостей реалізації цього плану. Таким чином, ймовірність відкриття північного фронту для Асада залишається вкрай малою, що консервує ситуацію навколо Алеппо на найближчі 1-1,5 місяця.

Андрій Піонтковський, російський політолог

Афганістан повторюється у всьому, але тільки в набагато більш стислому часовому масштабі. В Афганістані агонія радянських військ тривала близько 10 років, а та паніка, яка розгорнулася у всій красі на нашому телебаченні, показує, що агонія вже розпочалася, і з неї немає виходу.

Ми там нікому не потрібні, але для того щоб вперто підтримувати там свою присутність, в цю пекельну топку потрібно закачати набагато більшу кількість гарматного м'яса. Тепер очах всієї країни на чолі Путіна написано величезними літерами: "Афганістан". І це тавро залишиться з ним до кінця його перебування в Кремлі, і я не думаю, що воно буде дуже тривалим.

Сподіваюся, що в ситуації, коли безумство досягло таких масштабів, багато людей в Росії, навіть в істеблішменті, не зможуть промовчати. Путін і його злодійський кооператив, якщо їх не зупинити, будуть продовжувати вести країну до загибелі. Як комуністичні старці вели до загибелі СРСР в Афганістані.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному