RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українські євреї є завдяки Путіну, - Яків Дов Блайх

Головний рабин Києва та України розповів, як війна вплинула на життя євреїв в нашій країні

Головний рабин Києва та України розповів, як війна вплинула на життя євреїв в нашій країні Головний рабин Києва та України, голова Об'єднання іудейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх Фото: УНІАН

У кулуарах Ялтинської Європейської стратегії (YES), котра завершилася 18 вересня, "Апостроф" поспілкувався з головою Об'єднання іудейських релігійних організацій України ЯКОВОМ ДОВ БЛАЙХОМ. За словами головного рабина Києва та України, війна, яка йде на Донбасі, не стосується єврейської громади, а її представники у ворогуючих країнах продовжують підтримувати контакти. В інтерв'ю "Апострофу" Яків Блайх також розповів, як, на його думку, змінилася Україна з часів другого Майдану, і вказав на помилки влади, які вона допускає у боротьбі з корупцією.

- Як ви оцінюєте зміни, які відбулися в Україні після Майдану? Чи змінилося життя в країні на краще?

- Давайте подумаємо, якою була мета Майдану. Бо коли ми знаємо, якою була наша мета, тоді можемо зрозуміти, досягли ми її чи ні. Мені здається, що дуже багато з того, чого хотіли люди, було досягнуто. Я говорю про свободу, і не тільки про свободу пересування, яка, можливо, була і раніше, але і про свободу висловлювати свою думку, свободу бізнесу, ринку. Так що ми досягли дуже багато. Тому не можна сказати, що змін немає.

Україна змінилася, вона вже зовсім не та, що була раніше. Тепер потрібно крок за кроком рухатися далі. Можливо, ми не повністю позбулися корупції, але в парламенті є політичні партії, є свобода преси, свобода слова, люди можуть розвивати бізнес. Ніхто сьогодні не прийде до них і не скаже: дай мені 50%. Крім того, Україна стала нарешті Україною. Українці як нація стали пишатися тим, що вони тут живуть.

- Особисто ви пишаєтеся Україною?

- Звичайно. Євреї теж пишаються. Мені хтось одного разу сказав цікаву річ: мовляв, немає українських євреїв, усі євреї були чи то з Польщі, чи то з Росії. А я сказав: ні, українські євреї є. Завдяки Путіну є українські євреї. Тому сьогодні всі євреї в Україні пишаються тим, що вони тут живуть.

- Чи багато євреїв сьогодні залишилося на сході України?

- На Донбасі жило близько 20 тис. євреїв. Зараз, мені здається, вже більше половини там немає. Частина виїхала в Ізраїль, частина - в інші місця.

- Тобто можна сказати, що зараз євреї масово виїжджають з України?

- Ні, я думаю, що з Донбасу поїхали. Інші теж звідти виїхали, коли почалася війна. Але, як мені здається, зараз ситуація стабілізувалася.

- Зараз євреям в Україні живеться легше чи важче, ніж до Майдану і подальших подій?

- Після цих подій всім стало важче економічно і легше політично. Тому складно сказати.

- А яку проблему ви вважаєте для України найголовнішою сьогодні? Можливо, це корупція?

- Сьогодні найбільша проблема - це агресія і війна, яка погано впливає на економічні можливості України. Я не можу сказати, що головною проблемою є корупція. Корупція - це лише деталь в загальній картині. Корупції, звичайно, потрібно позбутися, але загалом Україна страждає від війни і від складної економічної ситуації, яка є наслідком війни і агресії.

- Як Україні перемогти Росію? Адже очевидно, що просто так та її у спокої не залишить...

- Я не думаю, що це Росія. Це Путін і така його політика. Але ніхто не вічний, і Путін сам сказав, що він можливо не піде ще раз на вибори.

- А як бути з тими проросійськи налаштованими українцями, які живуть на Донбасі і в Криму?

- Повірте мені, вони всі захочуть краще жити в Україні, ніж у Росії. Це на мільйон відсотків! Тому що в Україні - свобода, демократія та можливості, яких у них буде все більше. А в Росії буде тільки те, що є зараз.

- Ви згадали про корупцію... Останнім часом у нас майже щодня когось затримують. На вашу думку, це дієві методи?

- Я думаю, що це не боротьба з корупцією. Справжня боротьба – в освіті. Потрібно навчити молодих людей, нове покоління, яке виросло вже не при Радянському Союзі, не бути корумпованими. А у нас в Україні існує цикл - кожна нова влада, коли приходить, саджає попередню, і так щоразу. Потрібно, щоб нові люди не пішли по цьому шляху, це найголовніше. Я - не генеральний прокурор, не прем'єр-міністр і не президент. Але я вам скажу, як мені здається: ми кожного разу шукаємо, хто був поганим. І це продовжується до нескінченності. Потрібно це зупинити.

Також потрібні партії, які побудовані на ідеях, а не на особистостях. Де люди думають не про себе, а про народ. Тоді буде можливість розвивати країну. Мені здається, що в Україні на законодавчому рівні потрібно заборонити називати партії ім'ям людини.

- Ну, тоді у нашого президента не буде своєї партії...

- Нехай буде партія, але вона повинна бути побудована не на імені Петра Порошенка, а на тій ідеї, яку він пропонує. А якщо не буде Порошенко, хіба партії теж не буде? Якщо є блок Юлії Тимошенко, то без неї не буде партії? Тоді цього не треба. Треба, щоб партії були побудовані на ідеї, так, як це є скрізь. Соціал-демократи, ліберали, консерватори – звіться, як хочете, але іменні партії - це все одно, що кишенькові партії. Як на мене, це не дуже добре.

- Чи спілкуєтеся ви з євреями Росії?

- Звичайно, спілкуємося. Тому що це не єврейська війна. Це війна, розв'язана Росією проти України, вона не стосується єврейської громади. Ми намагаємося бути поза політикою. Я дуже часто спілкуюся з головним рабином Москви, він - мій дуже близький друг, ми разом вчилися багато років тому, ще в минулому столітті...

- Але все-таки на сході України багато євреїв воюють проти російської агресії...

- Звичайно, адже вони - громадяни України. Чому ні?

- А може трапитися так, що вони зустрінуться на полі бою з тими євреями, які воюють на боці Росії?

- Так, як це було під час Першої світової війни... Кажуть, що тоді це був єдиний раз у світі, коли євреї воювали з двох сторін. Я не знаю... Дай Бог, щоб взагалі ніколи не було війни.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто