RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Андерс Аслунд: Саркозі - це зовсім безсовісна людина, а Ле Пен - тим паче

Старший науковий співробітник Atlantic Council розповів, хто з політиків в Європі допомагає Путіну

Старший науковий співробітник Atlantic Council розповів, хто з політиків в Європі допомагає Путіну Шведський економіст і дипломат, старший науковий дослідник Атлантичної Ради США Андерс Аслунд Фото: YES

Гібридні війни – це світова реальність останніх років, причому веде їх не тільки Росія, але і США. Про це в інтерв'ю "Апострофу" в кулуарах щорічної зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES), яка завершилася в Києві 18 вересня, розповів відомий шведський економіст і дипломат, спеціаліст по країнам Східної Європи, старший науковий співробітник Atlantic Council АНДЕРС АСЛУНД. На його думку, результат конфлікту на Донбасі буде багато в чому залежати від того, чим закінчаться президентські вибори в США. Якщо Дональд Трамп виграє, це буде означати перемогу Путіна, вважає Аслунд.

- На конференції YES дуже багато говорили про війну і тероризм. Як все-таки правильно називати те, що сьогодні відбувається на сході України?

- Знаєте, кожне слово має свої дипломатичні наслідки. Якщо називати це "тероризмом", то значить Росія відповідальна за тероризм, і, відповідно, є терористичною державою. Це зазвичай означає відповідні санкції, і цього не дуже хочуть. В той же час не хочуть використовувати і слово "війна". Але, звичайно ж, це війна. Як і у випадку з США, які, проводячи військові дії де-небудь за кордоном без оголошення війни, війною це не називають. Можна сказати, що просто сьогодні сам термін "війна" використовується набагато менше, ніж раніше.

- Я правильно розумію, що термін "гібридна війна" придумали саме для цього, щоб не говорити "війна" або "тероризм"?

- Так, звичайно. Зараз, коли США зазвичай використовують спецназівців, що діють у 15 країнах світу (хоча і не говорять в яких), використовують дронів для бомбардувань, саме поняття "війна" стає все більш розмитим і складним. Зараз навіть можна конструювати роботів, які можуть знищити конкретну людину, визначивши її зовнішність. Так що "гібридна війна" - це все та ж війна, яка змінила свою природу, бо є кібери, є дрони, є спецназ. Зовні це схоже на спеціальну операцію, тому дуже складно говорити, що йде війна.

- Що з того, що ви перерахували, сьогодні використовує Росія на Донбасі?

- Як і Америка, Росія використовує всі перераховані методи.

- Якщо, як ви кажете, США воюють в 15 країнах і так добре знайомі з гібридною війною, то чому не допоможуть Україні перемогти в гібридній війні на Донбасі?

- Почнемо з того, що США, хоча і в обмеженому об’ємі, але надають військову підтримку, треба це визнати.

- Чи зміниться, на вашу думку, ситуація на Донбасі після парламентських виборів у Німеччині і президентських у Франції?

- Є багато факторів. Як на мене, головне – це американські президентські вибори. Якщо Трамп переможе, то ми всі програємо. У разі перемоги Трампа виграє тільки Путін.

- Тобто ви вважаєте, що вибори в США будуть вирішальним фактором?

- Звичайно. США набагато більш важливі у світовій військовій політиці, ніж Німеччина, яка не має ніякого військового значення, хоча має важливе економічне і політичне значення, і Франція, у якої є якісна армія, але досить невелика. Але складно робити прогнози про те, що станеться після трьох цих виборів (в США, Німеччині і Франції, - "Апостроф"), оскільки дуже багато чого може змінитися. Крім того, є ще фактор Brexit... тобто тут дуже багато питань, і важко передбачити, що станеться після виборів.

- Зараз у Європі досить багато проросійських політиків. Чи існує ризик, що Росія може переконати європейців стати на її бік?

- Якщо ви подивитеся на опитування громадської думки, то Путін досить сильно втратив свої позиції в Європі. Протягом останніх років у всіх країнах Європи стало більше людей, які налаштовані проти Росії - через Путіна. Європейці сприйняли російську агресію дуже погано. Так, Кремль купив кількох політиків, кількох важливих особистостей. Герхард Шредер - це найочевидніший приклад...

- Називають також імена екс-президента Франції Ніколя Саркозі, у якого є шанси знову обійняти цю посаду...

- Явно, що у нього особливі стосунки з Путіним, вони з ним "на ти", і я не знаю чому. Звичайно, Саркозі - це зовсім безсовісна людина, а Ле Пен - тим паче. Є такі люди, їх потрібно перемогти виборами.

- Може, перекупити?

- Ні (сміється).

- А як Україні повернути Крим?

- Це займе багато часу. На першому місці, звичайно, Донбас, але в світі ніхто не визнає анексію Криму.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України