RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому росіянам ніколи не скинути Путіна

Відомий російський історик розповів, чому значна частина населення Росії поводиться агресивно

Відомий російський історик розповів, чому значна частина населення Росії поводиться агресивно Фото:

Відомий російський історик, вчений і режисер ЄВГЕН ПОНАСЕНКОВ закликає не стригти всіх росіян під один гребінець, тому що серед них є люди, які щиро хочуть припинити конфлікт з Україною. Але значна частина населення РФ підпорядковується принципу: "Ми живемо погано, але нас бояться".У другій частині інтерв'ю для "Апострофа" вчений розмірковує, чому російський народ ніколи самостійно не скидав своїх правителів, коли Володимир Путін піде з влади і коли закінчаться військові дії на Донбасі.

Першу частину інтерв'ю читайте тут.

-А чому у Путіна такий високий рейтинг в Росії?

- А чому був найвищий рейтинг у Сталіна, Грозного, у Гітлера. Більшість диктаторів у світовій історії відрізнялися тим, що мали саме високий рейтинг - на відміну від демократичних лідерів. Як правило, демократичний президент має рейтинг при голосуванні – 52-55%, максимум – 60%, і потім рейтинг знижується до 30%, іноді – до 20% до кінця правління. Будь-яка диктатура відрізняється тим, що рівень підтримки буває 70-80-90%. Потім диктатор доводить ситуацію до такого криміналу, що моментально ситуація виходить з-під контролю: натовп, доведений війнами, обманом і злиднями, вибухає, рейтинг падає до нуля – і диктатора або розривають на шматки, або судять ті, хто виграв війну.

- А що має статися, щоб росіяни скинули диктатора?

- Ви так кажете: "росіяни скинули диктатора". Звучить досить комічно, тому що "росіяни" за всю свою історію нікого не скидали. Царя скинули свої ж брати і кілька аристократів, які змусили відректися від престолу, після чого владу захопила банда більшовиків, яка також не мала ніякого відношення до широких верств населення Росії. У 1991 році ніякі радянські люди і "росіяни" в кількості багатьох мільйонів людей нікого не скидали: ні Горбачова, ні ЦК, нікого. Відбулися події, СРСР здох, розпався - і верхівка, намагаючись зберегти себе і намагаючись перевести у приватну власність заводи, фабрики і колгоспи, переформатувала всю ситуацію. І, на жаль, пристойні люди не змогли скористатися і закріпити ті свободи, які їм змушені були дати.

Тому російський народ ніколи нікого не скидав, він це робити не вміє, не особливо хоче. Територія величезна, холод собачий, а щоб скидати, я вам відкрию страшну таємницю, треба хоча б вийти за околицю, далі потрібно піти дорогою, а куди йти? Порахуйте, скільки від Хабаровська до Москви? У якому стані ви дійдете, що з вами раніше зробить голод або ОМОН? Тому ніхто нікого скидати не буде. Навіть, якщо вийде 50 тисяч недобитої інтелігенції у Москві, будуть якісь голодні бунти під Сургутом — це не має жодного значення. Головне буде відбуватися в оточенні Путіна.

- Як вважаєте, чи довго ще Путін буде при владі?

- Рівно стільки, на скільки вистачить грошей. Поки є залишкові нафтові гроші, ось на цьому баласті він і тримається, і поки що акуратно діє з залежними від нього елітами. Вони вже обтяжуються їм, але ще ступінь дискомфорту його дій не превалює над небезпекою спроби змін ситуації...

- Судячи з історії, у Росії завжди були імперські замашки. Це в крові народу? Як це можна змінити?

- Якесь не зовсім коректне питання. У крові народу... У якій крові? У цього народу кров у кожному столітті була абсолютно різна. Спочатку було князівство, потім воно росло, приєднувало інші князівства - тому що Новгород, наприклад, був окремим князівством. Імперство після Петра починається – але провінційне і досить невиразне. Імперство вже усвідомлене і тверде — це епоха Катерини, Миколи I. Там дійсно доводиться топити в крові навколишні народи, які намагаються вибратися з пазурів імперії, я маю на увазі і Польщу, і, наприклад, спробу вилучити все, що можна назвати самістю і традиціями України. Але імперія від імперії різниться. І навіть всередині імперії вплив на регіони дуже різний. Якщо взяти вплив Російської імперії на Азію, то він позитивний, тому що там не було нічого — ані кордонів, ані міст, ані освіти. Якісь кочові напівдикі племена, і їм через провінційну Європу, тобто Росію, дали цивілізацію. Що стосується європейських провінцій, західних, у тому числі Прибалтики, Західної України, то вони сильніше постраждали, тому що були більш розвинені, ніж центр Російської імперії.

А звідки такий імперський ген? Гена ніякого немає. Так вийшло, що за ці століття Росія екстенсивно розширювалася, розширювалася бездумно, тупо, вшир, дуже нахабно і безглуздо. І в результаті ми отримали дуже слабкий розвиток економіки і цивілізації всередині. Від цього через психологічний стан збитковості значна частина населення намагається компенсувати цю ущербність агресією. Тобто бидлологіка така: так, ми живемо бідно, погано, зате нас всі бояться. Це досить бидляцький підхід, але, на жаль, він дуже зручний, тому що легкий, для нього не потрібно багато мізків, він розпіарений владою – і при Миколі, і при Сталіні, і зараз. Це віра. А віра – річ дуже небезпечна. Віра зміцнює невігластво, а невігластво породжує агресію. Чому я і даю людям знання про історію, про еволюцію і про сучасну політику.

- Українці часто порівнюють Росію з толкієновським Мордором. Мовляв, звідти йде зло, орки, ось ці всі ватники, "совок", кошмарний "руський світ", агресія... Там зараз ставлять пам'ятники Сталіну, Івану Грозному, Моторолі... І іншим подібним особистостям. Виходить, що Росія — це і є Мордор, чи не так?

- Я не знав, що Моторола – "особистість", це, швидше, колишня готівка. Так, багато моїх співвітчизників працюють у поті чола – неважливо, чи то лежать вони п'яні в калюжі, чи то в краватках пропагують на головних телеканалах – але вони зробили багато, щоб про нас думали, як про Мордор. Це сумно, тому що в Росії живуть сотні тисяч людей, які освічені, інтелігентні, доброзичливі - і, ризикуючи своїм життям і втрачаючи роботу, підтримують імідж пристойної російської людини, хочуть зупинити конфлікт. Ясна річ, що більше звертають увагу не на них, а на інші мільйонні частини населення. Звичайно, це історична трагедія, трагедія, багато в чому зрежисована хлопцями з КДБ. Але з іншого боку, вони лише скористалися реально неосвіченими, злими, неповноцінними громадянами. Якщо б не було чим користуватися, вони б не змогли таке зрежисирувати.

Таким чином, у ваших звинуваченнях є трохи істини, є трохи й неправди: тому що ви, наприклад, зараз говорите з російською людиною, корінним москвичем, з ученим-істориком, який з першого дня підтримував ідею миру між нашими країнами і пояснював, навіщо нинішньому російському режиму вся ця заваруха. Треба розрізняти, що є одні люди, є інші, не можна всіх під одну гребінку. Пройде час - і все стане на свої місця, ми будемо знати в обличчя і тих, і інших. Дуже важливо зараз за всіма записувати, а, коли все закінчиться, назвати всіх своїми іменами і дати цьому юридичну, наукову та історичну оцінку.

- У Росії часто кажуть, що російському народові нема чого втрачати, мовляв, він і так бідний, готовий кору їсти, землю, якщо що. Ось Моторола був жалюгідним автомийником, багато пив в Росії. А війна на Донбасі дала йому сенс життя, дала йому себе проявити. І адже таких багато. Як це зупинити?

- Ви трохи сплутали різні теми. Що стосується патріотизму в Росії, то для мене все про це сказано у фільмі Ельдара Рязанова "Гараж". Що стосується товариша Мотороли, то це окрема історія: такий типаж є у всіх країнах світу, просто в країнах "третього світу" цього типажу плодиться багато, а в розвинених країнах – мало, тому там спокійно. Я маю на увазі небезпечний тип маргінала, який часто йде в терористи, бойовики, найманці. Так з'являються, наприклад, різного роду релігійні бандитські групи в Сирії. Коли маргиналу нікуди йти – і він, щоб підняти в рамках зграї своє домінантне становище, поспішає в ці погромники. До таких речей треба ставитися науково. З позиції дарвінізму.

- Як вважаєте, яке майбутнє чекає наші країни, чи можливе примирення?

- Зрозуміло, що образи у тих, хто розпочав конфлікт, залишаться, ніхто своєї провини ніколи не визнає. Зрозуміло, що війна вичерпається, коли вичерпаються кошти і коли вона перестане бути вигідною - а вона завжди вигідна різним людям, у тому числі і тим, хто наживається на поставках, на оборонних замовленнях. Крім зазначених з двох сторін "високих цілей" – тут "руський світ", там "велика Україна" - є ще цілі різного роду покидьків, які на подібному наживаються (і їх дуже багато). Коли вичерпаються фінансові резерви - тоді настане закінчення військових дій, а потім, коли наш чудовий режим не буде мати коштів навіть на виплату зарплат бюджетникам, ось тоді стане вже набагато складніше влаштовувати різного роду художню військову самодіяльність в інших державах.

- Євгене Миколайовичу, чи є ризик, що Росія розв'яже гарячу фазу Третьої світової війни?

- Якщо вона розв'яжеться, то під гаслом: "Дайте їжі!" З ким Росія буде боротися в Третій світовій? Зараз йде вже Третя світова війна між ісламістами і цивілізованим світом. Будь-якому диктатору також необхідна війна - тільки на війні вони тримаються. Але наші нинішні диктатори - не ідеологічно чесні, як минулі, типу Гітлера, який був злочинець, але був ідеологічно чесний. Цим же головне зберегти награбоване. І коли вони зрозуміють, що ситуація стала катастрофічно небезпечною для награбованого - тоді вони перестануть грати в конфронтацію із Заходом (хоча справа зайде далеко). Крім того, якщо б навіть вони зважилися на початок війни з Америкою і з Заходом, то вибачте, на які гроші? Скажуть, що ми, мовляв, "не можемо терпіти ось це все" - все, що ми самі придумали по телевізору: ну, і що це буде? Жебраки, ненавчені призовники, з єдиним гаслом, яке вони можуть вигукнути: "Дайте їжі!"

Як вони попливуть до ненависної на нашому телебаченні Америки? На чому? На "Адміралі Кузнєцові", що чадить? На лаптях? Ну, зроблять якісь шлюпки з дерева – і попливуть з гаслом на білому прапорі з тим закликом дати їжі. Тому я відразу раджу бездуховним американцям і колишнім братам, а нині "бандерівцям-українцям" готувати їжу.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію